Официално: Франция въведе забрана за носене на абая в първия учебен ден

2738
Официално: Франция въведе забрана за носене на абая в първия учебен ден
Снимка: Getty Images / Guliver

Френските власти наложиха новообявена забрана на мюсюлманското облекло абая в училищата, като над 500 учебни заведения бяха проверени, докато децата в цялата страна се връщаха в клас.

Миналия месец правителството обяви, че забранява абая в училищата, като заяви, че тя нарушава правилата за светски характер на образованието, според които мюсюлманските забрадки вече са забранени с мотива, че представляват проява на религиозна принадлежност, предаде АФП. Този ход зарадва политическата десница, но твърдата левица заяви, че това е посегателство върху гражданските свободи.

"Нещата вървят добре тази сутрин. Засега няма инциденти, ще продължим през целия ден да бъдем нащрек, за да разберат учениците смисъла на това правило", заяви министър-председателят Елизабет Борн при посещението си в училище в Северна Франция. Тя обаче добави, че има "определен брой" училища, в които момичетата са пристигнали, облечени в абая. "Някои млади момичета се съгласиха да я свалят. За останалите ще проведем разговори с тях и ще използваме образователни подходи, за да им обясним, че има закон, който се прилага", добави тя.

Още: Франция готви битка срещу забрадкаджийките в училище

Твърдата левица обвини правителството на центристкия президент Еманюел Макрон, че със забраната на абая се опитва да се конкурира с крайнодясното Национално обединение на Марин льо Пен и да се измести още по-надясно.

Министърът на образованието Габриел Аттал заяви пред радио RTL, че властите са идентифицирали 513 училища, които могат да бъдат засегнати от забраната в началото на учебната година. Във Франция има около 45 000 училища, като 12 милиона ученици се връщат на училище.

Той заяви, че преди началото на учебната година е извършена работа, за да се установи в кои училища това може да представлява проблем, и добави, че в някои училища ще бъдат назначени обучени училищни инспектори.

Аттал обаче заяви, че е против налагането на забрана на родителите да носят дрехи с религиозно значение, когато придружават децата си по време на училищни екскурзии. "Има разлика между това, което се случва в училище, и това, което се случва извън него. За мен е важно това, което се случва в училище", каза той, цитиран от БГНЕС.

Още: Най-богатият французин поиска от Макрон да смени премиера

Някои водещи представители на десницата призоваха правителството да задължи децата да носят училищни униформи в държавните училища и Атал заяви, че през есента ще обяви опит за въвеждане на униформи. "Не съм сигурен, че това е чудодейно решение, което ще реши всички училищни проблеми. Но мисля, че заслужава да бъде изпробвано", добави той.

Закон, въведен през март 2004 г., забранява "носенето на знаци или облекла, чрез които учениците привидно показват религиозна принадлежност" в училищата. Това включва големи кръстове, еврейски кипи и ислямски забрадки. За разлика от забрадките, абаите - дълги, торбести дрехи, които се носят в съответствие с ислямските вярвания за скромно облекло - са в сивата зона и досега не са били обект на категорична забрана. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шаламанов: Смените на Путин не са добри за Украйна, защото са правилни решения

Атака с дронове: Руски влак дерайлира, пламнали са вагони с гориво (ВИДЕО)

Анализатор: САЩ се подготвят за възможно най-лошия сценарий в Украйна

В опит да намали миграцията: Германия ограничава паричните обезщетения за търсещите убежище

Руските доброволци се бият срещу руската армия: Новините от Харков (ВИДЕО)

Сам срещу четирима: Украински войник застреля в близък бой атакуващи го руснаци (ВИДЕО, 18+)

Руски генерал е арестуван, неясно какво е обвинението

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа