Олаф разследва Фронтекс за неправомерни действия срещу бежанци

1828
Олаф разследва Фронтекс за неправомерни действия срещу бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Агенцията на ЕС за борба с измамите Олаф разследва Фронтекс. Говорител на агенцията потвърди това пред сп. „Шпигел”. Съответно разследването все още продължава, така че подробностите не могат да бъдат разкрити, пише БГНЕС.

Разследването трябва да се отнася и за евентуални нарушения на шефа на Фронтекс Фабрис Лежери. Според информация на "Шпигел", в началото на декември са били претърсени офиси на Фронтекс във Варшава, включително и самият офис на Лежери. "Нещата опират чак до върха", каза пред „Шпигел” човек, запознат с процеса.

Миграционният поток през 2020 г. е намалял с 13 % по данни на ЕС

Броят на незаконното пресичане на границите на Европейския съюз през 2020 г. е спаднал с 13 % до около 124 000 души, съобщи БГНЕС, цити...

Според "Политико”, която се позовава на четирима анонимни служители на ЕС, разследването е за предполагаеми "тормоз и неправомерно поведение на най-високо ниво" и незаконни отблъсквания на мигранти, които „Шпигел” разкри през октомври .

Олаф трябва да разкрива корупция или измама в органите на ЕС, но също така разследва предполагаеми нарушения на задълженията от служители на ЕС и други служители на институциите на ЕС. От Фронтекс заявиха, че ще сътрудничат в разследването на Олаф. "Такива посещения не означават непременно неправомерни действия", каза говорител. Прилага се презумпцията за невинност, подчертава говорителят на Олаф.

„Шпигел”, заедно с медийните организации Lighthouse Reports, Bellingcat, списание ARD “Report Mainz” и японската телевизия Asahi, разкриха, че Фронтекс участва в така наречените отблъсквания в Егейско море. Европейските гранични служители, включително и такива от германската федерална полиция , спират там бежански лодки, преди да могат да стигнат до гръцките острови и ги предават на гръцката брегова охрана. След това гръцките граничари редовно изтласкват бежанците обратно в морето.

Такива действия нарушават международното право - наред с другото, защото търсещите закрила не получават достъп до процедура за убежище. Вътрешните доклади на Фронтекс, които са на разположение на „Шпигел“, показват, че Лежери е бил лично информиран за няколко подобни инцидента. Освен всичко друго, самолетите на Фронтекс са регистрирали отблъскване.

Мигранти започнаха гладна стачка край босненско-хърватската граница

Стотици нелегални мигранти, блокирани на открито близо до северозападния босненски град Бихач, обявиха днес гладна стачка и отказаха да...

Този и други доклади Лежери първоначално спести на Европейския парламент. И до днес той твърди, че въпреки ясните доказателства не могат да бъдат установени нарушения на човешките права.

Социалдемократите и левите в Европейския парламент призовават за оставката на Лежери, Зелените агитират за анкетна комисия, а еврокомисарят Илва Йохансон също оказва натиск върху Леджери.

Освен Олаф и Борда на директорите на Фронтекс, с обвиненията се занимава и омбудсманът на ЕС. Една от целите на разследването е да изясни дали механизмите за вътрешен контрол във Фронтекс функционират правилно. В сряда Лежери ще даде показания и пред вътрешната комисия на Бундестага.

Будещите неприятни въпроси действия на гръцките граничари и замесването в тях на германски полицаи създават глаболия и на германския вътрешен миниснтър Хорст Зеехофер. Според документ, с който разполага „Шпигел“, Зеехофер е прикривал закононарушенията. В края на ноември миналата година говорителка на германския вътрешен министър беше видимо изнервена, след като трябваше да се сблъска с журналистическите въпроси, свързани с взривоопасната тема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа