ООН призова ЕС да помогне на Западните Балкани за бежанците

3521
ООН призова ЕС да помогне на Западните Балкани за бежанците
Снимка: БГНЕС

Управлението на Върховния комисар на ООН за бежанците призова ЕС да помогне на Гърция, Македония и Сърбия заради масовия приток на имигранти.

Това обяви на пресконференция представителката на управлението Мелиса Флеминг. В управлението се безпокоят, че притокът на бежанци и имигрантите в Западните Балкани е придобил "устойчив характер".

По думите на Флеминг в момента управлението заедно със сръбските власти "работи да отговори на хуманитарните потребности на над 10 000 бежанци и други лица, влезли в тази страна". В управлението очакват, че в близките дни от Гърция в Македония да преминават средно по 3000 души.

Проблемът с бежанците не може да бъде решен от една държавна, подчерта също Флеминг. "Спешно е необходим всеобхватен европейски отговор, базиран на принципите на солидарността и равноправното разпределение на бремето", изтъкна още тя.

Флеминг напомни, че броя на сирийските бежанци днес е 4 890 023 души. Около 1 939 000 души от тях са намерили приют в Турция, над 1 113 000 в Ливан, над 629 000 в Йордания, над 250 000 в Ирак и над 132 000 в Египет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа