Орбан №2: Украйна не е суверенна държава, защо чака руснаците да напуснат Крим?

6428
Орбан №2: Украйна не е суверенна държава, защо чака руснаците да напуснат Крим?
Снимка: Getty Images

Според словашкия премиер Роберт Фицо войната в Украйна трябва да приключи с компромис, който ще бъде "много болезнен и за двете страни".

"Какво чакат (украинците)? Че руснаците ще напуснат Донецк и Луганск, или че ще напуснат Крим? Това е нереалистично", заяви той пред местната медия RTVS. Според него конфликтът не може да бъде решен по военен път, а позициите на Русия ще бъдат засилени чрез удължаването му.

Това е поредното изказване на Фицо, който се завърна на премиерския пост след изборите през 2023, противоречащо на реториката на евролидерите спрямо необходимостта от пълна подкрепа за Украйна срещу агресията на Владимир Путин. Единствено унгарският премиер Виктор Орбан си позволява по-остри изказвания, а също блокира военни пакети на ЕС за Киев.

Още: Словашкият премиер: Стратегията на Запада за Украйна се оказа абсолютен провал

"Украйна не е независима държава"

Фицо е убеден, че е необходимо да се каже на Украйна, че тя е "една от най-корумпираните страни в света" и никой не знае колко от предоставената от Запада помощ ще бъде загубена някъде по средата. Според него страната била под контрола и влиянието на САЩ от 2014 г. насам.

"Украйна не е суверенна, независима държава, Украйна е под абсолютното влияние на Съединените американски щати. В това ЕС прави огромна грешка, че не иска да запази суверенен поглед върху Украйна и се съгласява само с това, което казват САЩ", отбеляза той, цитиран от RTVS.

Снимка: Getty Images

Без оръжие за Украйна

На 24 януари Фицо ще се срещне с украинския си колега Денис Шмихал. Словашкият премиер каза, че ще му предостави списък с хуманитарната помощ от Братислава за Киев, но говори за пореден път против пращането на военна помощ. Дали това е така, остава спорно: Обрат: Словакия ще въоръжава Украйна, кабинетът на Фицо има голяма облага

"Отивам с хуманитарна помощ. Потвърждавам, че той няма да получи никакво оръжие, що се отнася до словашката армия и държавните доставки. И ще му кажа, че има неща, по които имаме напълно, напълно различно мнение", заяви Фицо.

Фицо: Ще блокирам Украйна за НАТО

"Когато става въпрос за присъединяване към ЕС, ние ги уважаваме, но тя (Украйна - бел. ред.) трябва да отговаря на условията. Ще му кажа, че съм против членството на Украйна в НАТО, че ще наложа вето и ще го блокирам, защото това е основа за Трета световна война и нищо друго", заяви словашкият премиер.

Фицо нарече нахлуването на Русия в Украйна нарушение на международното право, защото военна сила не може да се използва без мандат на Съвета за сигурност на ООН. В същото време той призова да се търси начин "да се сложи край на войната, а не тя да се задълбочава".

Още: Словашкият премиер се обяви срещу Украйна в НАТО

Остра реакция

Думите му предизвикаха остри реакции в украинското публично и медийно пространство, като известният ежедневник "Украинска правда" ги определи като "скандални".

Говорителят на украинското външно министерство Олех Николенко отвърна на Фицо с думите, че "не може да има компромис относно териториалната цялост". "Нито Украйна, нито Словакия, нито която и да е друга държава" не може да се откаже от свои територии, смята Николенко.

"Украйна и партньорите полагат усилия да извадят руснаците от Крим, Донбас и Луганск, за да не отидат по-далеч, включително в Кошицки, Пряшивски и други словашки райони. Нека бъдем откровени: без сигурност в Украйна няма да има сигурност в Словакия или Европа като цяло. Общи са усилията ни да се приближим към украинската победа", допълни говорителят на украинското МВнР с публикация във Facebook.

Председателят на опозиционната партия "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка нарече изявленията на Фицо за Украйна "безсърдечни" и "вулгарни". Според него на премиера му липсват елементарна човешка съпричастност и геополитически компас. "Срам ме е от такъв министър-председател", заяви Шимечка.

Още: Фицо като Орбан: Словакия си навлече гнева на ЕС заради спорна реформа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа