Обрат: Словакия ще въоръжава Украйна, кабинетът на Фицо има голяма облага

5655
Обрат: Словакия ще въоръжава Украйна, кабинетът на Фицо има голяма облага
Снимка: Getty Images

Словашкият парламент подкрепи във вторник поправка, която дава право на Министерството на отбраната да одобрява износа на оръжие, като проправя пътя на държавните и частните оръжейни компании да продължат да въоръжават Украйна. Всичко това е в разрез с предизборното обещание на премиера Роберт Фицо "да не изпращаме нито един патрон повече" в Киев.

Законодателният орган одобри промяната в закона с крехко мнозинство. Преди това президентът Зузана Чапутова наложи вето на законопроекта, одобрен по ускорена процедура малко преди Коледа, с аргумента, че Министерството на отбраната не разполага с експертни ресурси, за да оцени потенциалните рискове от продажбата на оръжие за международната репутация и сигурност на Словакия.

Още: Словашкият премиер: Стратегията на Запада за Украйна се оказа абсолютен провал

Фицо спечели с антиоръжейна реторика, но печалбата е сладка

Досега вето върху износа на оръжие налагаше външното министерство и разузнавателната служба SIS. Критиците на този политически обрат твърдят, че антиоръжейната позиция на Фицо по отношение на Украйна е била просто за да се привлекат гласове за неговата партия SMER ("Посока - социална демокрация") на миналогодишните избори. Печалбите за Братислава от въоръжаването на Киев гарантират, че износът ще продължи, считат те.

"Олигарсите от отбранителния сектор, които стоят зад SMER, печелят много от това, че могат да продават продуктите си в Украйна, и винаги е било ясно, че те ще продължат с доставките си", заяви пред Politico Ярослав Над, министър на отбраната на Словакия по време на предишното правителство, което падна миналата година.

Златна ера

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. се оказа благодат за словашкия отбранителен сектор, най-вече за производителя на боеприпаси ZVS Holding. Това е съвместно предприятие между частната MSM Group, основана от чешкия оръжеен предприемач Ярослав Стнад, и DMD Group, собственост на министерството на отбраната под ръководството на министър Роберт Калиняк.

Още: Словашкият премиер се обяви срещу Украйна в НАТО

През първите седем месеца на 2023 г. ZVS Holding регистрира приходи в размер на 44 млн. евро в сравнение с 40 млн. евро за цялата 2022 г. - "до голяма степен поради агресията на Русия в Украйна", според уебсайта на DMD Group. Компанията прогнозира приходи от 80 млн. евро за цялата година.

"Почти 100% от производството на боеприпаси на ZVS Holding за следващите две или три години е продадено на Украйна", каза Над. "Решенията за увеличаване на производството, за продажби на Украйна, за присъединяване към проекти на Европейската комисия - всичко това са политически решения, които се вземат от акционерите, а в случая на ZVS Holding, където 50 % са собственост на Министерството на отбраната, това означава Роберт Калиняк".

Други компании, свързани с Ярослав Стнад, се справят също толкова добре. Фирмата за боеприпаси VOP Nováky - държавно предприятие на загуба, което MSM Group взе под наем за 20 години при предишното правителство на SMER, - през 2022 г. увеличи почти четири пъти приходите си спрямо предходната година до 77 млн. евро. Също така скочи от загуба от 4 млн. евро до печалба от почти 22 млн. евро.

Още: Протест в Словакия заради новата власт и план да се елиминира специализирана прокуратура

Снимка: Getty Images

Конфликт на интереси?

"Оръжията само удължават военните конфликти, които нямат военни решения, и ще доведат до стотици хиляди допълнителни жертви", заяви Фицо, тогава лидер на опозицията, пред посланиците на страните от ЕС в Словакия на среща през април миналата година. Така той обясни противопоставянето си на въоръжаването на Украйна. Но след като спечели вота и се върна на поста премиер за четвърти мандат, настроението на Фицо се промени. "Ако някоя компания иска да произвежда оръжия и да ги изнася някъде, разбира се, никой няма да ѝ попречи да го направи", каза той след среща с Калиняк на 6 ноември.

След изборите на 30 септември вниманието беше насочено към връзките между политиците от SMER и оръжейните предприемачи.

Още: Фицо няма да блокира преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, въпреки че е "абсолютно неготова"

След като изкара три мандата, обхващащи 10 години, като министър на вътрешните работи, Калиняк беше принуден да напусне поста през 2018 г. след известното двойно убийство на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова. През следващата година той основа дружество на име Liwa Arms Slovakia, чиято основна дейност включва продажба на оръжия и боеприпаси.

Седалището на дружеството е регистрирано в град Дубница в Западна Словакия - на същия адрес, на който са регистрирани множество дружества, притежавани или основани от Стрнад и сина му Михал, включително MSM Group, водещото им словашко дружество.

"Собственик на имота е ZVS Holding, който е наполовина собственост на словашката държава и наполовина на MSM Group", заяви Андрей Чиртек, говорител на базираната в Прага компания майка на MSM (Czechoslovak Group).

Когато Калиняк се върна в правителството през октомври миналата година, това беше в ресор отбрана. Сред първите законопроекти, внесени от коалицията на Фицо, беше поправката в Закона за компетенциите, която даваше право на вето върху износа на оръжие на Министерството на отбраната на Калиняк, въпреки че то не е оборудвано да проверява сделките с оръжие.

Още: Новата власт в Словакия спря дарение от оръжия за Украйна

Опозицията вижда явен конфликт на интереси в това, че министерството на Калиняк решава за лицензите за износ на оръжие.

"Калиняк ще може да елиминира конкуренцията с едно-единствено решение по заявлението за лиценз", заяви депутатът Вероника Ремишова от партията "За хората" пред местния вестник "Правда". "Реалното въздействие на поправката ще бъде, че никой няма да получи лиценз за износ, ако не бъде одобрен от неговия бизнес конкурент и новия господар на оръжейната индустрия, министъра на отбраната Роберт Калиняк".

Още: Словакия няма да пречи на местни компании, ако искат да продават оръжие на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа