Орбан, Вучич, Нехамер: трима хардлайнери срещу бежанците

4437
Орбан, Вучич, Нехамер: трима хардлайнери срещу бежанците
Снимка: Twitter/Александар Вучић

Орбан, Вучич и Нехамер изглеждаха единни по въпроса за миграционната политика на тристранната среща на върха във Виена, която се проведе в петък. Политическите лидери на Австрия, Сърбия и Унгария искаха да демонстрират, че вече гледат на имиграцията и темата за бежанците в Европа като на общ проблем.

"Най-важното и положително нещо беше, че спряхме да се подравняваме по това кой е добрият и кой е лошият", коментира Нехамер, цитиран от АРД. "Има държава с външна граница, която не защитава ефикасно външните граници. А има и държава без излаз на море, която няма външна граница, но която е засегната от вторичната миграция - като Австрия. Това вече приключи", обяви Нехамер.

Орбан се съгласи да пусне Швеция в НАТО, Ердоган пак отказа

Турция все още не може да одобри членството на Швеция в НАТО заради подкрепата ѝ за "терористи". Турският президент Реджеп Ердоган заяв...

"Посланието от тристранната среща трябва да бъде: "Ние се разбираме." Така обобщава германската обществено-правна телевизия крайния резултат от разговорите между тримата политици. Форматът на високо равнище по въпросите на миграцията се провежда за трети път. Този път домакин бе австрийският канцлер Карл Нехамер. Вътрешните министри на Унгария, Сърбия и Австрия подписаха и меморандум за разбирателство.

"Почти съвместно търсене на образа на врага"

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се похвали, че Унгария защитава Европа от миграционния натиск. Според него без нейните усилия в Австрия и ЕС са щели да влязат още стотици хиляди мигранти. Сръбският президент Александър Вучич пък отбеляза, че Белград е допринесъл за стабилността на Европа. А австрийският канцлер Карл Нехамер оправда срещата на тримата неравностойни партньори с това, че системата на ЕС за предоставяне на убежище не работи и е счупена. Оттук и сближаването на ранговете, отбелязва АРД.

"Това е и почти съвместно търсене на образа на врага", коментира австрийският политически експерт Петер Филцмайер. Такъв общ враг е например Европейският съюз. Във Виена чухме заклинания за борба срещу незаконната миграция, което е абсурдно, защото никой не подкрепя нелегалната имиграция. Видяхме също и как доста безсрамно се смесва темата за имиграцията с тази за предоставянето на убежище, посочва анализаторът.

По същество Австрия очаква в бъдеще Белград дори още по-неохотно да издава входни визи на хора от т. нар. трети сигурни страни. Виена вече си сътрудничи с Унгария в "Операция Лисица" и предстои да увеличи броя на австрийските служители, работещи на унгарската граница, която е и външна граница за ЕС, от сегашните 29 на 70 души. Австрия ще изпрати и повече дронове за наблюдение.

Вучич: Предстои атака срещу сърбите, искам спешен разговор със Столтенберг и заседание на ООН

Започва всеобща атака срещу сърбите. Сърбия е притисната до стената. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на днешна пресконф...

"Друг модел няма"

Това, че неотдавна Будапеща извади стотици осъдени трафиканти от унгарските затвори и ги изгони навън, включително в Австрия, официално не беше проблем по време на срещата, посочва АРД. Орбан обясни факта, че в Унгария почти няма кандидати за убежище по следния начин: "Мигрантите могат да влязат в Унгария, ако процедурата по предоставяне на убежище е приключила с позитивен отговор", обясни той. "Така че, ако все пак дойдете, ще ви хванем и ще ви изхвърлим от страната". Това е моделът, в който Орбан вярва, призна самият унгарски премиер: "Никой друг модел не може да работи", увери той.

Преди Виктор Орбан да успее да развие в пълнота популистката си вербална атака срещу ЕС, домакинът Нехамер взе думата от него. Той принципно бе на страната на Орбан, но със собствена интерпретация на онова, което всъщност е австрийско-унгарски проблем.

"Системата не работи така. Защото е вярно, че нелегалните мигранти не остават в Унгария - но 80% от тях пристигат в Австрия през Унгария. И тогава ние имаме 109 000 молби за убежище, а Унгария има 45", подчерта австрийският канцлер, цитиран от АРД.

Рюте подаде оставка заради бежанците

Вучич: В Косово тече етническо прочистване, не мога да си заравям главата като щраус

Етническото прочистване и кампанията за преследване на сърби в Косово продължава - добре организирани от властите в Прищина, но и подкр...

Темата за миграцията и бежанците стана повод и за оставката на правителството в Нидерландия. След разгорещени дебати управляващата коалиция, в която имаше сериозни различия по въпроса за търсещите убежище, се разпадна окончателно, след като четирите коалиционни партии не успяха да постигнат консенсус по въпроса за ограничаването на мигрантите в страната. В тази връзка АРД припомня, че през 2022 година кандидатите са убежище в Нидерландия са се увеличили с една трета спрямо предходната година, а през 2023 се очаква броят им да надхвърли 70 хиляди, което ще бъде повече, отколкото през рекордната дотук 2015 година.

На този фон премиерът Марк Рюте обяви, че се оттегля. Очаква се новите избори в страната да се проведат през есента.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа