ОССЕ препоръча на Беларус да отмени резултатите от президентските избори и да назначи нови

1399
ОССЕ препоръча на Беларус да отмени резултатите от президентските избори и да назначи нови
Снимка: Getty Images

На беларуските власти се препоръчва да отменят резултатите от президентските избори на 9 август 2020 г. поради нарушения, които според доклада на Волфганг Бенедек, назначен за докладчик на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съгласно Московския механизъм, са били извършени на всички етапи и да организират " нов изборен процес, основан на международни стандарти." Докладът, представен в четвъртък на закрито заседание на Постоянния съвет на ОССЕ, е на разположение на кореспондента на ТАСС и цитиран от "Фокус".

"Да се отменят резултатите от президентските избори на 9 август 2020 г. поради нарушения на всички етапи от този процес. Да се организират нови истински президентски избори, базирани на международни стандарти", се казва в документа.

Освен това се препоръчва Минск незабавно да покани мисията на ОССЕ за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) да наблюдава изборите, да гарантира участието на всички представители на обществеността в избирателните комисии, за да могат те самостоятелно да изпълняват функциите си и да приведе изборния закон в съответствие със стандартите. препоръчани от ОССЕ / СДИПЧ и ООН.

В доклада се твърди, че изборите в Беларус са имали очевидни недостатъци и не са отговаряли на стандартите за наблюдение на изборния процес. Отбелязва се също така, че твърденията, че изборите не са били свободни и честни, са потвърдени.

ЕС стартира процедура за налагане на санкции на Лукашенко

Постоянните представители на 27-те държави-членки на ЕС одобриха разширяването на санкциите срещу беларуските власти. Стартира процедур...

„Като общо заключение има неопровержими доказателства, че президентските избори на 9 август 2020 г. са фалшифицирани и че белоруските сили за сигурност са извършили масирани и систематични нарушения на правата на човека в отговор на мирните демонстрации и протести“, се казва в обширния документ от 58 страници.

"По отношение на въпроса за "фалшифицирането на изборите", докладчикът заключава, че президентските избори са имали очевидни недостатъци, които не отговарят на основните изисквания, установени въз основа на наблюдението на предишните избори", се подчертава докладът.

Както се обяснява в документа, Службата на ОССЕ за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) е била поканена твърде късно, за да наблюдава важния процес на регистрация на кандидатите, така че тя е трябвало да откаже да изпрати наблюдателна мисия. "Наблюденията на местни мониторингови организации и граждани и международни наблюдателите съвсем разумно разкриха, че президентските избори не отговарят на основните международни изисквания за тези избори. По този начин твърденията, че президентските избори не са били прозрачни, свободни и честни, са признати за потвърдени," се казва в доклада.

В тази връзка докладчикът от ОССЕ препоръча на страните да не признават резултатите от изборите в Беларус и да поискат нов изборен процес под надзора на международни наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ). "Препоръки към държавите-участнички в ОССЕ: да не признават резултатите от президентските избори в Беларус на 9 август 2020 г .; да поискат нови избори под надзора на СДИПЧ и други международни наблюдатели, базирани на стандартите на ОССЕ; да поискат изпълнението на горепосочените препоръки от правителството на Беларус; към Беларус; участвайте в международния механизъм за разследване на нарушения на правата на човека в контекста на президентските избори ", се казва в доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребития с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа