От атентата в Истанбул - с известна доза чувство за хумор за преодоляване на стреса

1536
От атентата в Истанбул - с известна доза чувство за хумор за преодоляване на стреса
Снимка: Gettyimages.com

Двама преподаватели и техните студенти са били в епицентъра на атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Доц. Огнян Къчев и асистент Екатерина Чонгова от Варненския свободен университет разказаха с пълно самообладание и дори с известно чувство за хумор какво се е случило и как са реагирали по време на атентата.

В Турция коментират - службите са знаели предварително за атентата на "Ататюрк"

Турските служби са знаели, че ще има атентат. Това пише в днешния си брой турският вестник „Миллиет”. В светлината на тази ...

Доц. Къчев поясни, че са били точно между двамата терористи: "Видяхме ги как изваждат автоматите. Започнаха хаотично да стрелят. Вторият се забави. Започна да развива нещо. Започна стрелба, настана паника."

"Страшно много се радвахме, че оцеляхме и гледахме този екшън от първия ред, живи сме, здрави сме. Даже вече се шегуваме, защото трябва да продължим напред и да не се връщаме към тези кошмарни моменти, каза с усмивка ас. Чонгова пред bTV и продължи: „И се оказа, че между нас и атентаторите нямаше никой. Ние тръгнахме да бягаме, но се натъкнахме на плексигласова врата, която ни спря. Добре, че добри хора ни отвориха вратата към балкона. Иначе първи щяхме да сме загинали.”

Доц. Къчев много ясно е видял лицето на терориста: „Единият терорист беше с кестенява коса, мургав, с леко брадясало лице и много слаб, със страшно мръсни дрехи, така ми се стори. Не само мога да го опиша, но и да го нарисувам.“

По думите му организацията в този момент не е била добра. Доц. Къчев обясни, че всеки можело да вкара каквото си иска на летището.

Hurriyet: Ето го единият атентатор от летище "Ататюрк"

Снимки, на които се вижда мъж с черно яке на международното летище "Ататюрк" минути преди експлозията, разпространи турският вестник Hu...

С усмивка на лице ас. Чонгова каза още, че почти никой не е знаел къде е, затова не се е налагало да обяснява на никого. Тя се обадила само на съпруга си. Телефонните връзки са работели.

Студентите ни са специалност „Защита на националната сигурност“ и видяха това, което ще учат от първия ред, каза още ас. Чонгова.

Доц. Къчев разказа, че за миг си е помислил да се опита да обезвреди атентатора, тъй като е преподавател по самоотбрана, но „когато има стрелба и взривове в моята глава нямаше никаква мисъл – единствената мисъл беше, че трябва да бягам бързо. Време за реакция няма – води те инстинктът. Няма рецепта против тероризма. Действията им са непредсказуеми – това, което ти е нужно, е самообладание“, допълни още късметлията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия