От днес влизаме в Австрия с негативен тест за COVID-19

3972
От днес влизаме в Австрия с негативен тест за COVID-19
Снимка: Getty Images

От днес всички български граждани, пътуващи от България за Австрия, както и граждани на Европейския съюз, пристигащи от България, при влизане в Австрия от 00:00 часа на 27 юли трябва да представят сертификат за отрицателен PCR тест за коронавирус, не по-стар от 3 дни преди пристигането в страната, както и медицинско удостоверение по образец на немски или английски език, съобщават от министерство на външните работи.

Досега се изискваше всички граждани, които пътуват от България до Австрия, да предоставят на австрийските власти сертификат с отрицателен резултат от PCR тест, не по стар от 4 дни преди влизане в страната, а при липса на сертификат пътуващите се поставяха под 14-дневна домашна карантина.

Австрия въвежда нови мерки за пристигащите от България

По информация на посолството ни във Виена всички български граждани, пътуващи от България за Австрия, както и граждани на Европейския с...

Според новите мерки, обнародвани в Австрийския държавен вестник, ако не бъдат представени изискваните документи, гражданите ще бъдат поставени под 10-дневна домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване. В случай на карантина в подходящо място за настаняване, гражданинът трябва да представи потвърждение за наличността на такова място, разходите за което са за сметка на пътуващия. Всички тези обстоятелства, както и задължението да не се напуска мястото на карантината в рамките на 10 дни, се потвърждават с подпис на пътуващия. Карантината може да бъде прекратена преждевременно, ако бъде представен местен отрицателен молекулярно-биологичен тест за коронавирус.

Ако пътуващите граждани не са успели да си направят отрицателен тест в България, в рамките на 48 часа от влизането им на австрийска територия се задължават на собствени разноски да си направят тест в Австрия. До представянето на негативен резултат от теста, гражданите се задължават да са под домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване.

Продължава да е в сила безпрепятственият транзит през Австрия. За него не се изисква представяне на отрицателен тест за коронавирус, но при условие, че няма междинно спиране в Австрия и напускането на страната е гарантирано.

За граждани, които живеят в Австрия или имат статут на постоянно пребиваващи, но към датата на влизането в сила на новата наредба се намират извън австрийска територия, старите разпоредби ще останат в сила до 00:00 часа 1 август.

Австрия увеличава тестването за COVID-19 на пристигащите от Балканите

Австрия отново въвежда задължително носене на маски в супермаркети, банки и пощенски клонове. Мярката се налага заради увеличаването на...

Необходимите за представяне при пристигане в Австрия медицински удостоверения на немски или на английски език са публикувани и на сайта на МВнР.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни във Виена на тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Над 200 екзотични животни загинаха след ужасяващ пожар в зоопарка в Крим (ВИДЕО)

Вторият след Путин посочи Украйна като виновна за атаката в "Крокус Сити Хол"

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com