Пагубно впечатление

58522
Пагубно впечатление
Снимка: Getty Images / Guliver

Германия, която е най-голямата икономика в Европа, е разделена относно това, дали социалната система на страната е заплашена да бъде използвана от работници от Румъния и България, които от 1 януари имат право да живеят, работят и искат помощи във всяка страна от Европейския съюз, като всички други европейски граждани. Миналата седмица Германската асоциация на градовете се включи в дебата с предупреждение срещу политиците от ХСС, които създават „пагубно впечатление, че всички българи и румънци, които идват в страната са социални имигранти и че много от тях са тук да мамят социалната система”.

Според Der Spiegel, най-големият седмичник в Германия, Християнсоциалният съюз (ХСС), който е баварският съюзник на християндемократите на канцлера Меркел, разпалва дебата, спорейки, че на неквалифицираните работници от България и Румъния не трябва да им се дава достъп до великодушната система за социални помощи на Германия. Ханс-Петер Фрайдрих, бивш вътрешен министър, поведе дебата срещу т. нар. „социална миграция”.

Daily Mirror: На Острова идват по-малко българи и румънци, отколкото миналата година

По-малко имигранти от Румъния и България идват във Великобритания, отколкото миналата година, показва разследване на Sunday People. Пр...

Политици в партията на Меркел, Християндемократически съюз, също са критични. Елмар Брок, изявен член на ХДС в Европейския парламент, каза пред популярния ежедневник Bild: „Идващите в Германия имигранти само за помощи за безработни, деца и здравно осигуряване трябва да бъдат върнати бързо в родината им”.

Въпреки това Федералната агенция по заетостта на Германия посочва, че „в момента има малки индикации за свързана с бедността имиграция от Румъния и България” и службата е оптимистична за бъдещето. „Ние очакваме един от всеки двама нови имигранти да дойде с добро образование и опит”, коментира Хайнрих Алт, член на изпълнителния борд на агенцията.

За да определи дали се злоупотребява със системата за социално подпомагане на Германия от румънци и българи, федералното правителство сформира специална комисия от висши представители от повечето министерства.

„Ние трябва да елиминираме всички погрешни поощрения в социалната система, които може да насърчават имиграцията”, каза Гюнтер Кринг, висш служител във вътрешното министерство от ХДС, пред вестник Passauer Neue Presse.

Изобретателността на Лондон срещу българите и румънците няма край

Нови мерки и ограничения на евентуален приток от имигранти се въвеждат и обмислят във Великобритания. Според една от мерките безработн...

Публикуваните данни от германския Институт за изследване на заетостта, служба към Федералната агенция по заетостта, показват, че само 0.6% от настоящите получатели на дългосрочни помощи са българи и румънци. Остава да се види дали броят им ще се увеличи през 2014 година.

New Europe

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа