Париж: Възможно е да се въведат санкции срещу Полша

4064
Париж: Възможно е да се въведат санкции срещу Полша
Снимка: Pixabay

Държавният секретар на Министерството на външните работи на Франция Клеман Боне не изключи възможността да бъдат въведени санкции срещу Полша, включително и финансови, заради решението на Варшава, съгласно което Конституцията на страната има приоритет пред европейското законодателство.

„На първо място трябва да продължи политическият диалог. Ако той не даде резултат, може да бъдат наложени различни санкции, включително финансови”, заяви Боне пред телевизия LCI.

Фон дер Лайен: ЕС няма да позволи на Полша да изложи на риск ценностите на блока

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел "няма да позволи" на Полша да изложи на "риск" ценностите ...

Той подчерта, че ЕС е суверенен избор и никой никого не принуждава да влиза в Евросъюза. „От него може и да се излезе, както видяхме по примера с Брекзит”, каза още Боне. Той, обаче, не смята, че Полша иска да напусне ЕС, но поема голям риск, като не изпълнява общите правила.

На откриващата се днес среща на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС няма да се взема конкретно решение по казуса с Полша.

„Искаме да дадем възможност на премиера на Полша да разясни ситуацията. Той го направи във вторник в Европейския парламент, но, за съжаление, не особено убедително. По-скоро се стремеше към провокация”, отбеляза френският дипломат. Според него, в бъдеще е възможно да стартира процедура по въвеждането на санкции, ако през следващите месеци Полша не промени позицията си.

По-рано председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер предупреди за възможно излизане на Полша от Европейския съюз на фона на спора между Брюксел и Варшава относно приоритета на европейското право пред националното, припомня БГНЕС. Според него, на предстоящата среща на върха на ЕС трябва да бъде намерено компромисно решение на правния спор между Полша и ЕС.

Управляващите в Полша открито предизвика ЕС: Не се поддаваме на изнудване

Полските лидери имат послание към ЕС преди обръщението на премиера Матеуш Моравецки до Европейския парламент днес, 19 октомври: "Ние не...

На 7 октомври Конституционният съд на Полша, след като разгледа искане на министър-председателя Матеуш Моравецки, потвърди несъответствие на върховенството на европейското право с конституцията на страната. Това решение предизвика нова вълна от критики от страна на Брюксел и обсъждане на възможността Варшава да бъде лишена от средства от европейските фондове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com