Партията на Орбан напусна ЕНП преди да бъде изключена

1293
Партията на Орбан напусна ЕНП преди да бъде изключена
Снимка: Getty Images/Guliver

Партията „Фидес“ на Виктор Орбан напуска фракцията на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, съобщи унгарският премиер в сряда (3 март), след години на разногласия с консервативната група, която се готвеше да гласува за нейното изключване, пише Euractiv.

Въпреки това статутът й в партията ЕНП, който е спрян от пролетта на 2019 г., остава неясен и източници от ЕНП заявиха пред портала, че „Фидес“ все още не е уведомил секретариата на партията за намерението си да напусне.

„С настоящото ви информирам, че членовете на ЕП от Фидес подават оставка за членството си в групата на ЕНП“, пише Орбан до лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер, след като преобладаващото мнозинство от евродепутатите на партията прие нови правила, проправящи пътя за изключването на партията на Орбан.

Измененията на процедурния правилник бяха приети с огромно мнозинство в сряда сутринта, като някои френски, италиански, словенски, унгарски и хърватски членове гласуваха против, според източници от ЕНП.

Фидес“ беше отстранена от ЕНП от пролетта на 2019 г., но досега техните законодатели продължиха да се ползват с правата и привилегиите като членове на фракцията на ЕНП в Европейския парламент, представлявайки позициите на политическото семейство и привеждайки в съответствие своите гласове.

Според Орбан „измененията в правилата на групата на ЕНП очевидно са враждебен ход срещу Фидес и нашите избиратели“.

ЕНП вероятно ще изключи партия ФИДЕС на Виктор Орбан

Европейската народна партия обяви, че унгарската партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан е изправена пред процедура по изключване. Гласу...

„Нашите евродепутати ще продължат да говорят от името на онези, които представляват - нашите избиратели, и да защитават най-добрия интерес на унгарския народ“, добави той.

Ако „Фидес“ остане в ЕНП, това би довело до безпрецедентна ситуация, при която национална партия, която е член на ЕНП, няма да бъде част от групата на политическото семейство в Европейския парламент.

Според източници от фракцията, унгарската управляваща партия може да се присъедини към Европейската група на консерваторите и реформистите (ECR), евроскептична партия с 61 евродепутати в Европейския парламент, като все пак остане в рамките на Европейската народна партия, предаде агенция Фокус.

Освен ако не решат сами да напуснат, процедурите може да са доста сложни, тъй като изискват присъствено партийно заседание и официално гласуване за бъдещето на „Фидес“ в партията ЕНП, което може да е трудно по време на пандемията.

Засега не е ясно към коя група ще се присъединят 12-те евродепутати от „Фидес“, но това може да промени баланса на политическите сили в парламента. Те също може да останат в независимите фракции, докато желаят.

ЕНП ще реши през януари съдбата на ФИДЕС

Европейската народна партия (ЕНП) ще реши в края на януари дали да остави в редовете си ФИДЕС, партията на унгарския премиер Виктор Орб...

Слуховете в Брюксел предполагат, че Орбан се е насочил към ECR.

В писмо, видяно от EURACTIV, което Орбан изпрати миналата седмица до иалианската националистическа партия „Италиански братя“, член на ECR, лидерът на партията „Фидес“ иска сътрудничество между двете партии.

Този ход беше предприет като още една индикация, че той може да се надява да се присъедини към ECR, особено като се има предвид, че тя е дом на близкия политически съюзник на Орбан, полската управляваща партия Право и справедливост (ПиС).

Писмото е адресирано до Джорджия Мелони, лидер на „Италиански братя“ и президент на ECR. „Нуждаем се от надеждни бойни другари, които имат обща визия за света и дават подобни отговори на предизвикателствата на нашето време“, пише Орбан.

„Надявам се, че сътрудничеството между „Фидес“ - Унгарски граждански алианс и „Италиански братя“ ще продължи и в бъдеще и че ще можем да поддържаме нашите приятелски отношения, основани на политиката на здравия разум, на християнските и консервативни ценности“, заключи Орбан .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Докато Русия настъпва към Харков: Украйна се насочва към защита на Киев с нови бригади

Руснаците са превзели 4 села в Харковска област, имат плацдарм за настъпление

Няма да е като с ЧВК "Вагнер": Министър за приема на престъпници в украинската армия

Какво е поразено в петролната рафинерия в Калуга: Първи украински данни (ВИДЕО)

Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА)

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург (ВИДЕО)

F-16 е още по-близо: Украйна получи първия симулатор (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа