X
 
 

ПЕС: Мястото на Албания и Северна Македония е в ЕС

454 0
photo of ПЕС: Мястото на Албания и Северна Македония е в ЕС
Снимка: БГНЕС
Мястото на Албания и Северна Македония е в Европейския съюз, заяви председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Той подчерта, че за съжаление, за пореден път важни решения за бъдещето на ЕС стават заложници на безотговорно отношение, основано на краткосрочни вътрешнополитически цели.

Според Станишев, френският президент Еманюел Макрон води политика „напук”.

Загреб:Не сменяйте правилата за преговори в движение

Министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович заяви преди началото на срещата на върха на ЕС, че може да се дебатира за нова мето...

„Това не е демонстрация на сила, напротив – на безпомощност”, подчерта той.

Реформите и обновяването на ЕС не може да се извърши по този начин – чрез нарушаване на критериите и правилата, солидарността и процеса на изграждане на доверие.

„Ние като българи имаме болезнен опит от този подход – повече от десет години чакаме пред вратите на Шенген. Новото отлагане на тези преговори ще бъде пагубно за политическите процеси в тези страни, ще стане силен фактор за демотивация на останалите държави от региона и сериозно ще подкопае доверието към ЕС като двигател на положителни промени в страните- кандидати за членство. Единственият ефект от подобна стъпка ще бъде разпалване на антиевропейски популизъм и национализъм. В старите държави-членки той (национализмът) вече подкопава основите на ЕС, но на Балканите това може да доведе до експлозия. Ние не трябва да позволяваме това да се случи”, заяви Станишев, предава МИА, цитирана от БГНЕС.

По покана на лидера на ПЕС днес се проведе среща с премиерите на Албания и Македония Еди Рама и Зоран Заев и с бившия министър-председател на Гърция Алексис Ципрас.

Борисов: Грешка би било, ако не се даде европейска перспектива на Северна Македония (ВИДЕО)

"Историческа грешка би било, ако не се даде европейска перспектива на Република Северна Македония и на Албания", заяви министър-председ...

Станишев заяви, че е доволен, че усилията на неговото политическо семейство са дали плод и темата за разширяването ще се обсъжда от лидерите на държавите в ЕС.

Той още веднъж подчерта, че подкрепя започването на преговори с Албания и Македония, защото и двете страни са извършили огромна работа през изминалите години. Сега на ход е ЕС, който трябва да изпълни поетите ангажименти към тях, което е преобладаващото мнение в Европейския съвет.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално