Плевнелиев: Стратегията за правата на детето ще напътства 47 страни

1113
Плевнелиев: Стратегията за правата на детето ще напътства 47 страни

"За мен днес е голяма чест да бъда патрон на тази конференция на най-високи ниво на Съвета на Европа за правата на детето", заяви президентът Росен Плевнелиев на откриването на форума.

"Конференцията ще бележи за следващите 6 години нашите планове. Не е случайно, че новият стратегически документ се одобри по време на българското председателство. България превърна политиките за деца в приоритет. Днес започва изпълнението на Стратегията за правата на детето, софийската стратегия. Тя ще напътства 47 страни през следващите 6 години", подчерта президентът, цитиран от Topnovini.bg.

Плевнелиев с награда от Международната организация по миграция

Международната организация по миграция награди президента Росен Плевнелиев с плакет за изключителната му ангажираност по хуманитарните ...

По думите му чрез стратегията ще има равни възможности за всички деца, живот без насилие, адаптиране на правосъдието и права на децата в цифровата среда. "Трябва да признаем, че насилието над деца не е нещо необичайно. Изкореняването на стереотипите е много труден процес, изисква се цялостна промяна на обществото", категоричен бе Плевнелиев.

Стратегията е изработена в режим на тотално съгласие. Всички казали тежката си дума, а това било гаранция за изпълнението й. "Моята страна извървя динамичен и труден път на режимите за грижите на децата. Много се гордеем, че през 2015 година затворихме всички институции за деца с увреждания", добави той.

Форумът ще постави начало на изпълнението на Стратегията, приета на 2 март 2016 г. в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Това е третата Стратегия на СЕ за правата на детето по прилагане на програмата "Да изградим Европа за и със децата“. След Стокхолмската стратегия и тази от Монако, на Софийската конференция се дава официално началото на третата стратегия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа