Подписват търговската сделка след Brexit: "Великобритания отваря нова страница"

1820
Подписват търговската сделка след Brexit: "Великобритания отваря нова страница"
Снимка: iStock

Висши служители на ЕС и британският премиер ще подпишат търговското споразумение след Brexit днес, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БГНЕС.

Европейският съвет обяви във вторник, че е приел с писмена процедура решението за подписване на търговското споразумение между ЕС и Обединеното кралство.

Споразумението ще бъде подписано от двете страни днес. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще подпишат в Брюксел, докато британският премиер Борис Джонсън ще положи подписа си в Лондон.

Сделката ще бъде „временно“ приложена, след като Обединеното кралство напусне единния пазар на 1 януари 2021 г.

Съвет на асоциацията ще контролира отношенията между ЕС и Великобритания след Brexit

Европейският съюз (ЕС) и Великобритания се договориха да създадат съвместен орган, наречен Съвет на асоциацията. Тойще управлява ефекти...

Споразумението все още се нуждае от одобрение от Европейския парламент, което се очаква да влезе в сила на 28 февруари.

Ръководителят на британското правителство отбелязва, че Брекзит не е раздяла с ЕС, а само е разрешил въпроси, които са усложнявали отношенията между Обединеното кралство и други европейски държави в продължение на много десетилетия.

„Великобритания отваря нова страница в историята си, като сключва споразумение относно формата на бъдещите отношения и свободната търговия с ЕС и поддържа тесни връзки с континента”. Това съобщение беше разпространео от кабинета на премиера Борис Джонсън и той възнамерява да го постави като акцент утре в обръщение към британския парламент, преди одобряването на текста на споразумението.

„Сега ще отворим нова страница в историята на нашия народ, сключвайки търговски сделки със страни по света в допълнение към споразуменията, които вече сме постигнали с 63 държави, и потвърждавайки ролята на глобална Великобритания като либерална, отворена за света сила на доброто”, се казва в речта на Борис Джонсън.

Според него Великобритания, която винаги е стояла отделно в Европейския съюз и в крайна сметка понякога е играла разрушителна роля в общността, сега ще се превърне в „приятелски съсед“ за Европейския съюз, винаги готова да работи ръка за ръка с Брюксел, при условие, че интересите им съвпадат.

Великобритания и ЕС постигнаха споразумение за Brexit

Великобритания постигна споразумение с Европейския съюз за бъдещите отношения и свободната търговия след Брекзит. Британският премиер Б...

Британските парламентаристи ще прекъснат коледните празници и ще се съберат днес, за да обсъдят и гласуват споразумението с ЕС. Както физически, така и онлайн, членовете на двете камари - долната камара на общините и горната камара на лордовете ще участват в срещата. Началото на заседанието на Камарата на общините, което традиционно започва първото разглеждане на законопроекти, е планирано за 09:30 часа местно време, а няма съмнение, че документът ще бъде одобрен - лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кир Стармер обеща миналата седмица, че депутатите на неговата партия ще подкрепят споразумението.

На 24 декември Лондон и Брюксел обявиха че е постигнато споразумение за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания. Според Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Брекзит, споразумението предвижда свободна търговия без квоти и тарифи, неограничен достъп до територията, морското и въздушното пространство и балансиран достъп до морските ресурси. Европейската комисия ще разполага със срок до 28 февруари, за да завърши целия процес на ратификация, който ще включва гласуване от Европейския парламент. От 1 януари до тази дата споразумението за партньорство след Брекзит ще действа временно, тоест без да бъде ратифицирано., РИА Новости

Великобритания гласува за напускане на ЕС в горещо оспорван референдум през 2016 г. с 52% „за” и 48% „против”. Официално тя напусна ЕС в края на януари тази година. Оттогава се намира в преходен период, което означава, че Обединеното кралство все още спазва правилата на ЕС, докато разработва нов търговски режим.

Брюксел и Лондон постигнаха търговско споразумение след Брекзит на 24 декември след месеци преговори и само седмица преди края на преходния период.

Преговорите бяха напрегнати и остри, като несъгласието беше съсредоточено върху три ключови въпроса: риболовът, който е икономически маловажен, но политически значим; така наречените равнопоставени условия, при които ЕС искаше да защити целостта на единния пазар срещу нелоялна конкуренция, като гарантира, че Обединеното кралство не използва прекомерни държавни субсидии или не намалява своите регулаторни стандарти, като същевременно има достъп без тарифи и квоти; и управлението, което касае начинът, по който сделката ще бъде приложена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа