Политиците за Brexit: От "загубеняци" до "свобода"

1348
Политиците за Brexit: От "загубеняци" до "свобода"
Снимка: Getty Images/Guliver

Резултатите от референдума във Великобритания напълно логично предизвикаха бурни реакции сред политиците. Настроенията са диаметрално противоположни - от дива радост до тежка мъка.

Изборът на британците в полза на излизане от Европа е „политическо земетресение“, ЕС има нужда от незабавни промени. Това смята външният министър на Австрия Себастиан Курц.

Смях през сълзи в Twitter след Brexit

На исторически референдум Великобритания избра да напусне Европейския съюз. Премиерът Дейвид Камерън хвърли оставка, а бъдещето пред ст...

Холандия е крайно разочарована от резултатите на референдума във Великобритания, заяви министър-председателя Марк Рюте, предаде ТАСС.

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол: „Потресен съм от резултати от гласуването. Загубеняци: ЕС, Великобритания, САЩ, тези, които вярват в ползата на силната, единна, демократична Европа. Победители: Путин.“ написа той в Twitter.

Властите на ЕС трябва да започнат „да се вслушват в гласа на народа“, а резултатите от референдума във Великобритания трябва да станат урок за ЕС, заяви министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп нарече резултата от референдума във Великобритания „фантастичен“: „Британците си върнаха контрола над страната“ заяви той.

Излизането на третата икономика на ЕС от състава на общността ще наруши баланса на силите в ЕС и ще доведе до доминиране на Германия, заяви в интервю за ТАСС белгийския политолог Барт Смет. Сега ЕС ще се превърне в германски пясъчник, тъй като нито една страна от общността не е в състояние да състави опозиция срещу Берлин, който вече значително засили влиянието си в ЕС в период на криза на еврото“, добави още експертът.

Борисов тотално се обърна към Русия - пита къде била солидарността на НАТО за "Южен поток" и Белене

Къде беше солидарността на натовските държави, когато за една нощ „Южен поток“ стана „Турски поток“? Къде беше ...

Референдумът във Великобритания се превърна в урок, който трябва да се „научи бързо и смирено“, заяви Генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) д-р Ламберто Заниер

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви: "Великобритания реши да тръгне по своя път. Мисля, че икономическите данни на днешното утро показват, че това ще бъде много труден път.“

"Победа на свободата! ...ние трябва да проведем същия референдум във Франция и страните от ЕС“, написа Марин Льо Пен в Twitter.

"Путин е човекът, който харесва това и иска разделена Европа." Това заяви бившият белгийски премиер и лидер на АЛДЕ Ги Верховщад в коментар за Brexit. Той добави, че е отговорност на Дейвид Камерън да поеме резултата.

"След британския референдум Европа трябва да се промени, за да стане по-човечна и справедлива". Това е мнението на министър-председателя на Италия Матео Ренци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа