Politico: Доналд Туск е най-влиятелната личност в Европа, банкерът на Путин с антинаграда

5526
Politico: Доналд Туск е най-влиятелната личност в Европа, банкерът на Путин с антинаграда
Снимка: Donald Tusk/Twitter

Бившият председател на Европейския съвет и най-вероятен бъдещ премиер на Полша - Доналд Туск – бе определен от престижното европейско политическо издание Politico за най-влиятелната фигура в Европа.

Той заема позицията в традиционната годишна класация на медията. В допълнение към най-влиятелния човек на континента списъкът е разделен на три категории - изпълнители, разрушители и мечтатели, всяка от които представлява различен вид власт.

Още: Доналд Туск с нова крачка по пътя да вземе властта в Полша

Туск и вятърът на промяната

„Победителят“ Туск е описан от Politico като „вятъра на промяната“.

"В продължение на две десетилетия двама мъже водят битка за душата на Полша. В синия ъгъл се борят за демократична, модерна и европейска визия за бъдещето: Доналд Туск; в червения ъгъл се борят традиционалистите, католическите консерватори и националистите: Ярослав Качински, лидер на управляващата партия "Право и справедливост" (PiS). Всеки от тях е имал възможност да оформи Полша по свой образ и подобие, за да накара другия да върне времето назад. Сега, след осем години на Качински, страната е на прага на новата ера на Туск и вятърът на промяната отново се задава", пише изданието в описанието към класацията.

Още: "Полша се завърна": Брюксел приветства резултатите от изборите в страната

Снимка: eu2018bg.bg

Най-добър изпълнител - Джорджа Мелони

Номер едно в класацията за „изпълнители“ е италианският премиер Джорджа Мелони, определена като „хамелеона“.

Изкачването на Джорджия Мелони на премиерския пост в Италия миналата година предизвика тръпки в гърба на центристите на континента и извън него. Брюксел се подготвяше за това, че член на постфашистка партия ще получи място (и право на глас) на най-високите етажи на властта, увеличавайки редиците на проблемните в ЕС. Киев се подготвяше Италия да се откъсне, да се опита да смекчи подкрепата си за Украйна и да оттегли санкциите срещу Русия. Но една година след като стана лидер на третата по големина икономика в ЕС, Мелони не се поддаде на очакванията и си създаде значителен, макар и предпазлив фенклуб.

Мелони предприе действия за провеждане на конституционни реформи, които значително ще увеличат правомощията на министър-председателя. Помощта за Киев пък продължи с очакваните темпове, пише Politico.

Снимка: European Union

В класацията тя е следвана от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, френския президент Еманюел Макрон, съветника на Володимир Зеленски – Андрий Ермак, турския президент Реджеп Ердоган.

Още: В Италия подписаха "антиинфлационен пакт", ето как ще борят високите цени

Топ банкерът на Путин – разрушител №1

Елвира Набиулина е "най-добрият технократ, който поддържа военната машина на руския президент Владимир Путин. През десетилетието, в което тя е начело на Руската централна банка, паричната политика на Набиулина многократно спасява рублата и поддържа икономиката на страната на повърхността. В този процес банкерката на Путин успя да предотврати последиците от безпрецедентните западни санкции, предназначени да източат хазната на Кремъл, удължавайки войната в Украйна.

Затова Набиулина е определена от Politico като "разрушител" №1. 

Тя е дъщеря на етнически татари от Уфа, град в руската република Башкорторстан, на повече от 1000 км от Москва. Но пък стана първата жена, която ръководи централната банка на държава от Г-8.

Веднага след нея в списъка са каталунският сепаратист Карлес Пучдемон, унгарският премиер Виктор Орбан, германският външен министър Аналена Бербок, председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер.

Мечтател №1 е украинският президент Володимир Зеленски, следван от държания в затвора руски опозиционер Алексей Навални.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа