Politico: Русия крие корабите си, Черноморският й флот е почти смазан

15648
Politico: Русия крие корабите си, Черноморският й флот е почти смазан
Снимка: Getty Images

Атаките на украинските въоръжени сили с ракети и дронове превърнаха руския Черноморски флот във второстепенна сила във войната в Украйна. Това пише американското издание Politico, позовавайки се на интервюирани западни военни експерти и служители.

Когато руският президент Владимир Путин заповяда на руската армия да нахлуе в Украйна, руските кораби изстрелваха крилати ракети "Калибър" по военни и цивилни цели в Украйна, блокирайки достъпа до пристанищата и заплашвайки с десант в Одеса.

Но Киев обърна ситуацията, поемайки инициативата и осакатявайки руския флот с точни ракетни удари. Няколко руски кораба бяха потопени, включително флагманския крайцер "Москва", а въздушната поддръжка за флота бе ликвидирана с удара по военното летище "Саки", посочват експерти.

Според оценки на западни военни, Русия в момента има неголеми ракетни катери и фрегати, десантни кораби и 6 подводници. Повече от 30 кораба са в морето или в пристанищата, но тяхната ефективност и маневреност са намалели след унищожаването на противовъздушната отбрана на крайцера "Москва".

Всъщност Черноморският флот беше достатъчно силен, за да удържи малките сили на украинския, но никога не е бил смятан за гордостта на руския флот, отбелязват наблюдатели. "Северният флот, базиран в Североморск, е най-голямата и най-модерна сила на Кремъл. Малко преди руската инвазия в Украйна оттам бяха изпратени няколко кораба за подкрепление", отбелязва изданието.

Според материала руските окупатори са очаквали, че флотът в Крим ще изиграе голяма роля в сдържането на украинските сили на юг и в отбраната на окупирания Крим. Очакванията не се оправдаха - флотът зае отбранителна позиция в пристанищата или далеч от брега, за да избегне атаките на украинските сили.

От пролетта проблемите на руския Черноморски флот се задълбочиха поради лошото управление и остарялото оборудване. Битката за Змийския остров, например, показа, че руският флот не може да отговори адекватно на украинските атаки и фактът, че руснаците изоставиха острова направи корабите им в морето още по-уязвими. След няколко военни катастрофи командирът на Черноморския флот адмирал Игор Осипов беше отстранен и от август за командващ Черноморския флот временно е назначен вицеадмирал Виктор Соколов.

Атака с дрон срещу щаба на Руския черноморски флот в Севастопол

Атака с дрон е извършена срещу щаба на Руския черноморски флот. Това съобщава губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев в своя Телегр...

Роб Лий, старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания, който следи състоянието на въоръжените сили на Русия и Украйна, отбеляза, че загубите на Черноморския флот се отразяват на прехвърлянето по море на войски и техника около Крим. Руснаците бяха принудени да използват модерни десантни кораби, които бяха доставени от Северния и Балтийския флот.

Един западен дипломат коментира, че Руската федерация използва Черноморския флот изключително за отбрана, с периодични изстрелвания на крилати ракети. „Изглежда, че руснаците просто се опитват да ограничат загубите, а не да маневрират и да нанасят удари в Черно море“, каза той.

Като цяло от началото на войната стана ясно, че руското командване „не успя да се приспособи и бяха разкрити структурните дефицити във флота по отношение на обучение, професионализъм, спазване на процедурите за безопасност и способността за адаптиране“, казват западни експерти.

ОЩЕ: Пентагонът: Планът на Путин да превземе Донбас до 15 септември не успя

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа