Половината швейцарски хотели и ресторанти пред риск от фалит

2445
Половината швейцарски хотели и ресторанти пред риск от фалит
Снимка: iStock

Почти половината от ресторантите и хотелите в Швейцария рискуват да фалират в рамките на месеци, ако не получат финансова подкрепа за опустошителните мерки заради Covid-19, предупредиха група работодатели в сектора, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

Очаква се швейцарското правителство тази седмица да удължи затварянето на барове, ресторанти и развлекателни съоръжения в цялата страна до края на февруари, за да контролира упорито високия брой случаи на смърт и заболяване. Но индустриалната федерация "GastroSuisse" предупреди в изявление, че ако бъде направено без предоставяне на значителна финансова подкрепа, около половината от бизнеса в сектора на ресторантьорство и хотелиерство е застрашен до края на март. Групата е анкетирала около 4 000 собственици на ресторанти и хотели и е установила, че 98% от тях вече имат спешна нужда от финансова подкрепа.

"Самото съществуване на много от тях е застрашено", заяви президентът на "GastroSuisse" Казимир Плацер в изявлението си.

Докато ресторантите и други фирми бързо получиха финансова подкрепа, когато Швейцария влезе в частично блокиране по време на първоначалната вълна от инфекции, "GastroSuisse" се оплака, че подкрепата при последващите спорадични затваряния тя изостава. Преди кризата над 80% от швейцарските ресторанти и хотели са били в добра или много добра позиция на ликвидност, показва проучването. Но тази ситуация бързо се е влошила.

През октомври, когато втората вълна от инфекции набра скорост, организацията предупреди, че 100 000 работни места са изложени на риск. През последните два месеца на 2020 г. близо 60% от ресторантьорските и хотелските заведения са били принудени да уволняват за втори път, се казва в съобщението. Без намеса на правителството се очертава трета вълна от съкращения, предупреди Платцер.

Седмицата на коронавируса: Малко повече случаи при почти двойно повече тестове

30 официално регистрирани случая на новия коронавирус в България повече има през тази седмица (04.01 - 10.01.21) спрямо миналата (28.12...

Последното затваряне трябваше да бъде отменено на 22 януари, но правителството заяви миналата седмица, че иска да удължи срока за още пет седмици.

"GastroSuisse" заяви, че окончателното съобщение, което се очаква в сряда, трябва да бъде придружено от "незабавна и неусложнена" финансова подкрепа за сектора, за да се избегне "бедствие".

USAM, синдикат, който представлява малкия и среден бизнес в Швейцария, призова правителството да не удължава или затяга мерките, като предупреди, че това е "екзистенциален въпрос" за много от членовете му.

Швейцария, държава с 8,6 милиона души, в момента регистрира около 4 000 случая на Covid-19 на ден и до петък близо 476 000 случая и 7 545 починали от началото на пандемията. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа