Полша подкрепя децентрализация на Украйна

16657
Полша подкрепя децентрализация на Украйна
Снимка: Getty Images / Guliver

Децентрализацията е добра формула за държавното устройство на Украйна, заяви полският външен министър Радослав Сикорски. Той каза това по време на тристранната среща в Санкт Петербург с руския и с германския си колега Сергей Лавров и Франк-Валтер Щайнмайер, предаде БГНЕС.

"Срещата беше полезна, но обсъждането не беше лесно. Ние не сме съгласни с Русия, не признаваме присъединяването на Крим", каза той.

Заедно с това полският министър отбеляза, че децентрализацията може да бъде успешна формула за държавното устройство на Украйна: "Надявам се, че сега е дошло време за диалог. Разговорът ни помогна по-добре да разберем позициите си. Радостен бях да чуя от руската страна, че тя няма намерение да повтори каквото и да е било подобно с Крим", каза той. В отговор Сергей Лавров се разсмя.

Франк-Валтер Щайнмайер също заяви, че страната му не признава присъединяването на Крим към Русия. Той обаче отбеляза, че "нашата обща отговорност е да се избегне ескалацията в югоизточна Украйна. Ние си сътрудничим за деескалацията на кризата. Ние сме за политическо решение. Но ние смятаме, че Украйна като една суверенна държава има право да използва сила срещу нелегалните въоръжени формирования, които се стремят да дестабилизират положението", посочи германският външен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа