Полша предлага 2 млрд. долара на САЩ за постоянна военна база, президентът не знае

1944
Полша предлага 2 млрд. долара на САЩ за постоянна военна база, президентът не знае
Снимка: Getty Images/Guliver

Полша иска постоянно военно присъствие на САЩ и е готова да даде до два милиарда долара, за да го получи. Това става ясно от предложение на Министерството на отбраната на страната, с което се е сдобил местният новинарски портал Onet, отбелязва електронното издание на Politico, цитирано от агенция "Фокус".

Полското предложение отразява отдавнашно желание на Варшава да изгради по-тесни връзки в сферата на сигурността със САЩ и да има американски войници на своя територия. Усилията за това датират от влизането на Полша в НАТО през 1999 година, но придобиха спешен характер в контекста на руската анексия на Крим преди четири години и "агресивното" ѝ поведение спрямо Алианса. Става ясно, че полската инициатива със сигурност ще предизвика гнева на Русия и ще бъде възприета със скептицизъм от европейските съюзници, които искат да подобрят отношенията си с Москва като например Италия и в някои случаи Германия.

Полша започна разследване за "Северен поток" 2

Полската Служба за защита на конкуренция и потребителите предяви обвинение срещу "Газпром" и пет други международни организации за фина...

„Предложението отразява ясната и належаща нужда да се разположи за постоянно американска бронирана дивизия в Полша, а Варшава ще се ангажира да подпомогне значително това, давайки $1,5 – 2 милиарда за установяването на съвместни военни инсталации и осигуряването на по-свободно придвижване на въоръжените сили на САЩ“, се казва в документа на Военното министерство.

Там се добавя още, че Варшава ще се задължи „да споделя тежестта на военните разходи, което би направило решението по изгодно за американското правителство и би отстранило тревогите на Конгреса в несигурните бюджетни времена“.

От пресслужбата на полското Министерство на отбраната са потвърдили, че документът, озаглавен „Предложение за постоянно военно присъствие на САЩ в Полша“ и датиран от 2018 година е истински и са заявили, че не е класифициран.

Документът съдържа информация за предложените места за военни бази, болници и възможни училища, или дори гимнастически салони за семействата на военнослужещите. Той е изпратен на американското правителство и Конгреса. Politico обяснява, че в момента в Полша има американски военни формирования и части на НАТО, които са разположени в страната на ротационен принцип, и се движат между Полша и трите балтийски държави на север.

Русия осъжда въоръжаването на Полша

Русия обяви, че осъжда „прогресивното въоръжаване“ на Полша, след като от Вашингтон обявиха предната седмица, че са подписа...

Като явен знак за нарастващите неразбирателства вътре в полското правителство, Военното ведомство потвърди, че е изпратило предложението във Вашингтон преди да се консултира първо с Външното министерство и – още по-важно – без знанието на президента Анджей Дуда, който е главнокомандващ въоръжените сили на страната.

„Документът не изискваше детайлни контакти с Министерството на външните работи“, заявиха от пресслужбата на Военното министерство чрез имейл до изданието Onet.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com