Полша също тръгва да се отваря, макар данните за коронавируса да не са оптимистични

2264
Полша също тръгва да се отваря, макар данните за коронавируса да не са оптимистични
Снимка: Pixabay

Властите на Полша от днес, 4 май, започват втората фаза на премахване на ограниченията, наложени в средата на март, за да противодействат на разпространението на новия коронавирус.

На първия етап, започнал на 20 април, гражданите получиха разрешение да се разхождат и да спортуват на открито, като спазват социална дистанция от поне два метра и покриват носа и устата си с маска или шал. Вторият етап включва откриването на търговски центрове, хотели, библиотеки и музеи, посочва БГНЕС.

Нова наказателна процедура срещу Полша започна Европейската комисия

Европейската комисия започна вчера процедура за нарушение, като изпрати официално писмо до Полша заради новия Закон за съдебната систем...

"Опитът на други държави служи като предупреждение: нашата система за смекчаване на мерките трябва да бъде въведена много внимателно", заяви полският премиер Матеуш Моравецки на неотдавнашна пресконференция. "Ние действаме по такъв начин, че икономиката да набира темпове, защото сме уверени, че до известна степен контролираме епидемията. Но трябва да бъдем внимателни", каза той, като не изключи, че в бъдеще може да се наложи ново забавяне на връщането на страната към нормалния живот.

Полският министър на здравеопазването Лукаш Шумовски призова гражданите внимателно да се възползват от новите възможности, да носят маски и да не пренебрегват санитарните изисквания, тъй като е невъзможно точно да се предскаже развитието на пандемичната ситуация.

От днес сутринта полските жители ще могат да отидат в търговските центрове за първи път от седем седмици, за да закупят дрехи, оборудване или други стоки, които не са от първа необходимост. Преди това в страната бяха отворени само хранителни магазини, както и аптеки. В същото време остава изискването за всеки 15 квадратни метра площ на търговския обект да има по един купувач.

Сега поляците могат да посещават библиотеки, художествени галерии и музеи. Всяка институция поотделно решава дали да отвори вратите си за посетители или не. Държавният музей на мястото на бившия нацистки концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау (Аушвиц) например реши да не възобнови работата си поне до юли.

В Полша отварят хотелите и моловете

Полша отваря хотелите и моловете на 4 май, а детските градини ще имат възможността да възобновят работа на 6 май. Това заяви в сряда пр...

От 4 май туристическият сектор в страната постепенно ще започне да се връща към нормалния си живот - разрешено е да работят хотели и да се наемат краткосрочно жилища. Има и ограничения - вътрешните зони за релаксация, басейни и бани трябва да останат затворени.

Спортисти и граждани, водещи активен начин на живот, получиха нови възможности от понеделник. Оттук-нататък им е позволено да използват спортни съоръжения на открито - футболни игрища, баскетболни игрища и тенис кортове. До шест души ще могат да тренират едновременно, като вече не е задължително спортуващите да носят маски.

Според Worldometers, в Полша има 13 693 установени случаи на COVID-19, от които 3945 оздравели и 678 смъртни случая. Все още "активните" случаи в Полша са почти 2 пъти повече от приключилите. За 3 май има 318 нови случая, което е 3 пореден ден на ръст, като не се вижда устойчива тенденция на снижаване на кривата, и 14 смъртни, също 3 пореден ден на ръст.

Още: "Големите страдащи от коронавируса с много окуржаващи статистики, Русия с нов мрачен рекорд"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа