Полша: Взрив е причинил катастрофата на самолета през 2010-а, в който загина президентът Лех Качински

5414
 Полша: Взрив е причинил катастрофата на самолета през 2010-а, в който загина президентът Лех Качински
Снимка: Getty Images / Guliver

Взривни устройства са причинили самолетната катастрофа в Смоленск през 2010 г., при която загина тогавашният президент на Полша, съобщи специална полска разследваща комисия във вторник, цитирана от АФП.

Загинаха още 95 души при катастрофата в Западна Русия, която отне живота на президента Лех Качински, брат близнак на сегашния лидер на управляващата партия Ярослав Качински. Всички те летяха за Смоленск, за да участват в церемония по повод 70-годишнината от убийството на хиляди поляци от съветската тайна полиция в Катин през 1940 година.

Причината за катастрофата бе обект на ожесточен дебат, който раздели Полша. Някои смятат, че инцидентът е бил умишлено, а други отхвърлят това като теория на конспирацията.

Полша обвини Русия за самолетната катастрофа, в която загина президентът Лех Качински

Специалната комисия на полското правителство, разследваща катастрофата на полския правителствен катастрофа през 2010 г. в Русия, отново...

„Истинската причина за катастрофата в Смоленск бяха две експлозии в последната фаза на полета“, казва се в доклада на правителствената комисия, разпространила го на своя уебсайт. Това предполага, че на борда са били поставени взривни устройства. Партията „Право и справедливост” (PiS) от години твърди, че катастрофата не е инцидент, за разлика от първоначалните констатации, които посочиха лошото време, грешките на полските пилоти и на руските авиодиспечери. Официално разследване след катастрофата беше проведено при предишното либерално правителство на Доналд Туск, главен съперник на Ярослав Качински.

Русия, която отказва да предаде останките на самолета, докато не приключи собственото си разследване, категорично отхвърли всякаква отговорност за катастрофата и обвини Полша.

В новия доклад на Варшава се казва, че върху фрагменти от самолета са открити следи от експлозиви и се твърди, че две експлозивни устройства може да са били вкарани в самолета по време на основния му ремонт в Русия. Този ремонт е извършен в град Самара в завод на производителя "Авиакор", "принадлежащ по онова време на руския олигарх Олег Дерипаска, приятел на тогавашния руски премиер Владимир Путин".

Докладът използва предпазлив език, в него се говори за „възможности“ за поставяне на експлозиви. Твърди се, че полският президент е станал мишена заради антируската си политика, но катастрофата не се определя като убийство. Ярослав Качински в неделя стигна дотам, че окачестви катастрофата като "нападение” и призова "тези, които взеха решението и тези, които го изпълниха, тук в Полша, но най-вече в Русия", да бъдат идентифицирани и наказани. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com