Пореден проблем за Кремъл и стабилността на режима на Путин (ВИДЕО)

11375
Пореден проблем за Кремъл и стабилността на режима на Путин (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

Цъкащите бомби в руския военно-политически живот продължават да напомнят за себе си и да създават все по-сериозни пречки пред режима на Путин в опита му да върне глобалната слава на Руската федерация чрез безумната война в Украйна.

След скандала с генерал Иван Попов, командващ 58-ма руска армия, която е основната защитна сила на руснаците в окупираните от тях територии на Запорожието, наред е и нов – арестът на бившия офицер на ФСБ полковник Михаил Поляков. Той беше задържан по обвинение, че изнудвал руски политици и бизнесмени посредство поне три канала в Телеграм, които се занимават основно с теми и слухове от вътрешния живот на Кремъл. Арестът предизвика спекулации, че режимът на Путин се мъчи да заглуши специфична част от руското информационно пространство след бунта на ЧВК Вагнер.

ОЩЕ: Руски генерал каза "право куме в очи" какво е на фронта в Украйна и беше отстранен (ВИДЕО)

Именно този бунт продължава да занимава руснаците от гледна точка на случилото се с генерал Попов. Руските военни блогъри още обсъждат ситуацията, като един от тях – Анастасия Кашеварова, изпъкна с публикация, в която разсъждава как няма никакво взаимодействие между военното и цивилното "командване". Кашеварова повтаря един от наративите на Пригожин – на изпълнението на чисто военни цели се пречи от руския елит, защото той се мъчи да опази (свои) икономически активи в Украйна от унищожение. Именно на този аспект от вълненията в руското информационно пространство обръща сериозно внимание в дневния си анализ ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Военните действия в Украйна

Особени промени на фронта през изминалото денонощие няма – украинският генщаб се похвали с напредък по южния фланг на Бахмут, при Била Хора и Андреевка (9-15 километра югоизточно от Бахмут). Там нещата за руснаците явно са доста тежки: Изгоряха, защото нямаме муниции: Вопли на руски войници (ВИДЕО). Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати коментира, че при Бахмут украинците успешно изпълняват тактика за нанасяне на големи загуби на противника, без самите те да претърпяват големи такива.

По думите на полковник Микола Уршалович, украинската армия е напреднала и с 1,7 километра в направлението към Мелитопол, Запорожка област. Има руски данни за украински напредък при Работино, на 10 километра южно от Орехов, като руското военно министерство дава оценка, че там са най-тежките боеве в момента в Запорожието. Руски военни блогъри твърдят, че украинците са успели да пробият северно от Приютно (15 километра югозападно от Велика Новоселка, в направлението към Бердянск) и атакуват по линията Приютно – Старомайроско. А командирът на батальона "Восток" и отговарящ за "Росгвардия" в Донецка област Александър Ходаковски добавя, че украинците опитват да пробият руската защита и при Урожайно, на 9 километра южно от Велика Новоселка. Целият този участък на фронта е известен като "Времевски".

ОЩЕ: Проблем за Русия с Иран, цъкаща бомба на фронта и след бунта на руски генерал (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шведски съд призна Грета Тунберг за виновна за неподчинение

Полша се оплака от руски кибератаки

Си Дзинпин пристигна в Унгария, среща се с Орбан

150 000 посрещнаха олимпийския огън в Марсилия

Три големи пожара в Русия, включително в пристанище (ВИДЕО)

Армения обърна гръб на Путин, спира вноските си в ОДКС

Руски "военен герой" изнасилил 15-годишно момче, не му се търси отговорност

Евросъюзът реши какво да прави с приходите от замразените руски активи

Обвиниха арестувания заместник на Шойгу, че е взел подкуп за над 1 млрд. рубли

Ген. Суровикин се връща на мястото на арестувания за корупция заместник на Шойгу: Руски канали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа