Поредна нощ на нестабилност и безредици в Украйна

29377
Поредна нощ на нестабилност и безредици в Украйна
Снимка: Gettyimages

Поредна нощ на нестабилност и безредици прекара Украйна. Активисти на Донецката народна република са завзели сградата на Отдела по борба с организираната престъпност в град Горловка.

По време на превземането никой не е пострадал, но по данни на очевидци са се чули изстрели.

Проруски активисти щурмуваха Службата за сигурност в Донецк

С възгласи "Русия!" активисти на самопровъзгласилата се Донецка народна република са превзели с щурм сградата на Службата за сигурнос...

Горловка e град с областно значение в Донецка област, Украйна.

През територията на града преминава река Корсуна. Населението на града е 292 250 жители.
Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази задоволство във връзка с освобождаването на задържаните неправомерно в Славянск наблюдатели на ОССЕ и обезпечаването на сигурността им.
„Генералният секретар на ООН приветства освобождаването на наблюдателите на ОССЕ и техните украински сътрудници, които бяха похитени на 25 април”, се казва в изявлението.

Бан Ки-мун благодари на всички, които помагаха за освобождаването им и обезпечават сигурността им.
Генералният секретар на ООН призова да бъдат наказани лицата, виновни за отвличането и неправомерното задържане на невъоръжените наблюдатели на ОССЕ.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън и представителят на Европейската комисия Кристалина Георгиева заявиха, че са дълбоко обезпокоени от съобщенията за разрушителното свлачище, отнело живота на много жители на афганистанската провинция Бадахшан.

„Европейският съюз внимателно следи ситуацията и в координация с афганистанските органи на реда и международните си партньори ще продължи да събира информация за точния мащаб на катастрофата. Европейският съюз е готов да им окаже помощ”, се казва в разпространеното от Брюксел комюнике.
Катрин Аштън и Кристалина Георгиева изказаха съболезнованията си на семействата на жертвите и народа на Афганистан.

Вчера в Одеса е горял и Българският културно-информационен център

Вчера по пътя към Куликово поле в Одеса, ултранационалистите от „Десен сектор" и други неонацистки формирования подпалиха голям ...

Междувременно стана ясно, че терористи са пленили двама активисти на движението „Граждански сектор” в украинския град Луганск.

Активистите Алексей Бида и Анна Мокроусова се намират в превзетата от терористи сграда на службата за сигурност на Украйна.

„Ана Мокроусова си вдига телефона, но от проведения разговор ми стана ясно, че е в сградата и се намира в плен. Тя каза, че е у приятели, но гласът и трепереше и не можеше да говори. Дават и да говори по телефона или говорят вместо нея. От абсолютно неестествения разговор, който проведох с нея мога да кажа, че е в плен”, заяви нейна приятелка.

Същевременно един човек е загинал по време на сблъсъците в украинския град Луганск.
„Един човек бе тежко ранен в стомаха и по-късно почина. Още двама души са леко ранени”, съобщи представителят на пресслужбата на „Обединената армия Югоизток” Александър Маркитян.

Според него протестиращите се отправили да щурмуват сграда на военните, след като се появила информация, че към нея се приближават два автобуса с националисти или военни от други градове. По протестиращите е бил открит огън.

Лавров: САЩ да използват влиянието си за спиране на бойните действия в Украйна

Русия се обърна към САЩ с призив за действия, чрез които да се спре насилието в Украйна. Руският министър на външните работи Сергей Лав...

Газопровод е бил подпален тази нощ в историческия център на Одеса, край известните Потьомкински стълби, предаде агенция УНН. Хората в района са евакуирани, движението е било спряно. Спасителни екипи са потушили пожара.

По непотвърдени данни тръбата може да е подпалена умишлено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com