Пратеникът на ООН, Робърт Съри, прекрати мисията си в Украйна

21305
Пратеникът на ООН, Робърт Съри, прекрати мисията си в Украйна
Снимка: Getty

Пратеникът на ООН в Украйна прекрати мисията си в събота, казвайки, че напрежението в страната прави невъзможна визитата в Крим, организирана по искане на Бан Ки-мун, предаде АФП.

Робърт Съри оповести новината след като Съветът на Федерацията в Русия обсъди предложението на руския президент Владимир Путин за използването на руските въоръжени сили на територията на Украйна.

Руският Съвет на Федерацията разреши използването на военни сили в Украйна

Съветът на Федерацията даде съгласиe на руския президент за използването на Въоръжените сили на РФ на територията на Украйна до нормали...

След извънредно заседание на Съвета за Сигурност на ООН в Петък, Бан Ки-мун нареди да се проведе визита в Крим в опит да се потуши нарастващото напрежение.

„Оттогава поддържам връзка с властите в Крим и стигнах до заключението, че посещението в Крим днес е невъзможно,” каза Съри в съобщение от Киев.

Пратеникът на ООН добави, че ще се отправи към Женева, където ще информира Генералният Секретар на ООН относно мисията му и ще обсъдят следващите си стъпки.

Руският президент Владимир Путин все още не е взел решение по въпроса за изпращането на войски към Украйна. По-рано държавният глава получи разрешение от горната камара на руския парламент за извършване на подобно действие.

„Това е гледна точка на Съвета на Федерацията. Президентът е този, който взима решенията. Към настоящия момент няма решение по този въпрос”, поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Карасин представлява Путин по искането за използване на руските въоръжени сили в Украйна

Съветът на Федерацията започна извънредно заседание, на което се обсъжда обръщението на руския президент Владимир Путин за използването...

Лидерът на украинската партия УДАР Виталий Кличко призова парламента да мобилизира армията на страната, след като Съвета на Федерацията на Русия одобри искането за използване на войски на територията на Украйна, предаде AFP.

„Парламентът трябва да поиска от командира на армията да обяви национална мобилизация след началото на руската агресия срещу Украйна”, заяви бившият боксьор, като призова Съвета за сигурност на ООН да проведе извънредно събрание, за да обсъди кризисната ситуация.

Междувременно украинското знаме, което се издига над сградата на Одеската областна администрация, беше свалено и заменено със знамето на Одеска област.

На разположеното срещу нея здание на Дома на профсъюзите се появи знаме на град Одеса, до него се развяват флаговете на Русия и Украйна. Тези смени на знамената станаха след приключването на многохилядния митинг "Народно вече". Участниците в него поискаха Украйна да се преобразува във федерация и руският език да стане втори държавен. Също така бяха събрани пари в помощ на близките на загиналите при безредиците в Киев служители на реда.

Губернаторът на Одеска област Николай Скорик заяви, че замените на знамената не са били съгласувани с властите. "Това беше направено от представителите на "Народната рада", които сега са тук, без наше съгласие", каза той.

Киев дължи 1,54 милиарда долара на Газпром

Газпром заплаши да отмени намалението в тарифите за природен газ за Украйна, ако страната не погаси дълговете си. От Газпром уточняват...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа