Предстои нова решаваща седмица за Brexit

1560
Предстои нова решаваща седмица за Brexit
Снимка: Pixabay

Днес министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще проведе нови преговори с опозиционната Лейбъристка партия, а в сряда се очаква да присъства на специалната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел. По всичко личи, че за пореден път започва решителна седмица в привидно безкрайните спорове за Brexit. Това коментират в редакцията на водещия австрийски ежедневник Die Presse, цитирани от агенция "Фокус", като подчертават, че Брюксел очаква с нетърпение дали преговорите между Мей и опозицията относно излизането от задънената улица ще донесат първи резултати.

Ще стане ясно също дали и колко дълго още ще бъде отложено излизането на британците от Европейския съюз. Към настоящия момент се очаква британците да напуснат ЕС този петък. Въпреки това мнозинството от британските депутати в долната камара искат да предотвратят хаотичен Brexit с тежки последици, особено за икономиката.

Задава се ново отлагане на Brexit. Докога?

Великобритания официално поиска ново отлагане на Brexit до 30 юни. Британският премиер Тереза Мей призова за отлагането в писмо до пред...

В Брюксел Мей вероятно ще представи официално ново искане за отлагане на излизането до 30 юни, с което страните членки следва да се съгласят. От друга страна, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск предложи забавяне с до 12 месеца - с възможност Великобритания да напусне ЕС по-рано, ако бъде постигнато споразумение.

Но може да се окаже, че Мей трябва отново да преразгледа заявлението си. Камарата на лордовете разисква законопроект, за да даде на парламента правото да взема решения относно продължителността на отлагането на Brexit. Ако законът влезе в сила навреме, долната камара може да гласува за продължителността на отлагането преди Мей да пътува до Брюксел.

Сделката за Brexit, която Мей е договорила с ЕС, за регулиране на отношенията между Великобритания и международната общност, след като британците напуснат организацията, бе отхвърлена три пъти в Лондон. Сега дискусиите между правителството и опозицията отново са на дневен ред. Мей иска съгласие с нея.

Въпреки това мненията се различават и в двете големи британски партии. Те варират от желанието да се откажат възможно най-бързо от членство, дори без сделка, до втори референдум. Принципно лейбъристите подкрепят по-тесните връзки с ЕС след излизането от страната - лидерът на опозицията Джереми Корбин се стреми към митнически съюз с ЕС.

ЕП е съгласен да няма краткосрочни визи за британци на реципрочен принцип

Гражданите на Обединеното кралство ще могат да влизат в ЕС без визи за кратки периоди, след излизане на страната им от ЕС, при условие ...

Много консерватори наблюдават разговорите с лейбъристите с подозрение. Перспективата за участие в новите избори за Европейски парламент в края на май, в случай на голямо закъснение на Brexit, също среща критики. По този начин натискът срещу Мей продължава да нараства в собствените й редици. Министър-председателят обеща да подаде оставка, ако парламентът подпише споразумение за Brexit. Лондон вече спекулира за възможните ѝ наследници.

Манфред Вебер, водещ кандидат на ЕНП на европейските избори на 26 май, междувременно отхвърли изменение на пътната карта за Brexit. „Не трябва да има удължаване на срока, без яснота каква е целта", заяви политикът от ХСС. Комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер предупреди, че заради хаоса около Brexit Европа изостава в конкуренцията с Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа