Предупреждение: Светът е изправен пред "сериозен риск" от ядрена война

2360
Предупреждение: Светът е изправен пред "сериозен риск" от ядрена война
Снимка: iStock/Guliver

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) - носител на Нобелова награда за мир, предупреди, че "една година след нахлуването на Русия в Украйна" светът е изправен пред сериозния риск да бъдат използвани ядрени оръжия.

"В седмицата, в която отбелязваме една година от началото на пълномащабното, брутално нахлуване на Русия в Украйна, Даниел Хогста, изпълнителен директор на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, предупреди, че светът е изправен пред сериозен риск да бъдат използвани ядрени оръжия за първи път от 1945 г. насам", заявиха от ICAN. 

Кои страни по света по-лесно ще оцелеят при ядрен апокалипсис?

Изследователи установиха, че Австралия, следвана от съседната Нова Зеландия, са в най-добри позиции да оцелеят при ядрена зима и да пом...

Хогста заяви, че Русия многократно е отправяла "явни и завоалирани заплахи" за използване на ядрени оръжия в Украйна и съществува все по-голям риск това да се случи в резултат на войната. "Съществува вероятност за някаква грешна преценка или Русия да отговори на някаква възприета заплаха, която Москва вижда", каза Хогста.

"Колкото по-дълго Русия реши да продължи инвазията и военните си операции, толкова по-вероятно е ядрените оръжия да станат по-голяма част от този конфликт. Това е нещо, към което светът трябва да се отнася много сериозно."

Хогста реагира на изявлението на руския президент Владимир Путин от тази седмица, че Москва спира изпълнението на последния останал договор за контрол на въоръженията със САЩ – Нов СТАРТ. "Решението на президента Путин да преустанови изпълнението на договора Нов СТАРТ от страна на Русия е опасно и безразсъдно и трябва да бъде осъдено", заяви Хогста, цитиран от БГНЕС.

"Защо президентът Путин го направи сега, е въпрос, на който само той може да отговори, но подчертава как така нареченото ядрено възпиране, което далеч не гарантира сигурност, ни оставя на милостта на личните решения на лидерите на ядрени държави като Путин", каза той. 

Ръководителят на ICAN, която през 2017 г. получи Нобелова награда за мир, заяви, че е важно да се помни, че кризите могат да предлагат възможности за пробив, като посочи Кубинската ракетна криза през 1962 г. След това противопоставяне между Съединените щати и бившия Съветски съюз международните преговори доведоха до Договора за частична забрана на ядрените опити, а след това и до Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО!.

Гутериш: Изложени сме на най-висок риск от ядрена война

Изложени сме на най-висок риск на ядрена война", написа в Twitter генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, отчитайки, че рискът не ...

"Фактът, че една ядрена страна, Русия, използва заплахата от ядрените си оръжия, за да улесни инвазията в съседната си неядрена страна, подчертава изключителната необходимост от цялостно ядрено разоръжаване. Договорът за забрана на ядрените оръжия е единственият договор, който забранява всички ядрени дейности, включително ядрените заплахи, и той привлича все повече подкрепа", каза Хогста.

Ръководителят на ICAN заяви, че Договорът за забрана на ядрените оръжия вече има 92 подписали държави и 68 ратификации - същият брой, който ДНЯО е имал две години след влизането си в сила. "Договорът за забрана на ядрените оръжия осигурява рамката за разоръжаване, а предстоящата среща на върха на Г-7 в Хирошима предоставя идеалната възможност да се даде началото на нов тласък за премахване на тези оръжия", каза ръководителят на ICAN.

"Лидерите на Г-7, които или разполагат с ядрени арсенали, или подкрепят използването на ядрени оръжия, трябва да представят надежден план за това как възнамеряват да постигнат напредък в ядреното разоръжаване и да накарат лидерите на останалите ядрени държави да седнат на масата за преговори."

ICAN е базирана в Женева коалиция от неправителствени организации в 100 държави, която насърчава придържането към и прилагането на Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Експеримент: 300 ядрени ракети летят към вас - какво бихте направили? (ВИДЕО)

На Международна конференция по ядрена политика във Вашингтон, където се събраха водещи световни експерти по национална сигурност, участ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com