Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При проверка: Украински войници убиха полицай и раниха негов колега (СНИМКИ)

21 април 2024, 09:22 часа • 5526 прочитания

Полицай е бил застрелян, а негов колега - ранен, докато е извършвал пътна проверка в Западна Украйна.

Убийството е станало около 2 часа след полунощ на 20 април. Двамата полицаи - капитан Максим Шарапановски и колегата му Максим Зарецки спират за проверка автомобил на безлюден междуградски път. След като поискват да огледат и багажника на колата, един от двамата пътуващи в автомобила мъже във военни униформи открива огън по полицаите, след което нападателите бягат от местопрестъплението.

20-годишният Максим Зарецки загива от получените рани.

Разпространен бе и видеозаписът от камерата на колегата му Шарапановски. В 5-минутния запис се вижда как той се изправя след като е повален на земята и ранен сяда зад волана на полицейския автомобил, но не успява да потегли - на това място записът прекъсва. Шарапановски е с леки наранявания и няма опасност за живота му.

Снимка: Максим Зарецки. Източник: Национална полиция на Украйна

Двамата нападатели се издирват. От командването на Сухопътните войски на Украйна официално потвърдиха, че те са служили преди година в една от военните части. Според съобщения в медиите става въпрос за баща и син - Валерий Василаке, който е управлявал спрения за проверка автомобил, и синът му Виталий Василаке, който именно стреля по полицаите.

Снимка: Двамата заподозрени. Източник: Facebook/Виталий Василаке

Появи се също така и видео, показващо двамата заподозрени, които спират на бензиностанция, за да заредят. Автомобилът, с който са пътували, е открит изоставен, в него са намерени боеприпаси.

ОЩЕ: В бъдеще Украйна ще мобилизира жените като в Израел: Съветник на командващия ВСУ

В крайна сметка, двамата заподозрени бяха задържани в Одеса - доста на юг от мястото на извършеното престъпление. Те са се укривали в изоставена сграда и са възнамерявали да избягат зад граница, съобщиха от полицията. Последната информация от правоохранителните органи гласи, че убитият полицай е защитавал партньора си, когото са нападнали пръв, и е успял да стреля преди смъртта си във Валерий Василаке, като го е ранил.

Признанията на извършителите

Разследването е установило, че двамата заподозрени са превозвали два сандъка с гранати Ф-1, които именно са привлекли вниманието на единия полицай. Боеприпасите са били изнесени от военното поделение от Виталий Василаке, който е признал, че е смятал да ги зарови близо до дома си "за неопределено време", баща му му е помагал. (По-късно двамата изхвърлили сандъците във водоем. Разследващите са ги намерили и са открили в тях 100 гранати и около 25 хиляди патрона.)

След като капитан Максим Шарапановски е поискал сандъците да бъдат отворени, за да провери съдържанието им, Виталий го ударил няколко пъти в лицето. В този момент на помощ на колегата си се притекъл Максим Зарецки и стреляйки ранил бащата Валерий Василаке, който обясни в съда, че в този момент синът му също открил огън, мислейки, че Валерий е убит. Валерий Василаке заяви още: "Не разбирам как това се случи, ако можеше всичко да се върне, бих заменил живота си с живота на полицая". 

Съдът е обявил мярка за неотклонение на двамата заподозрени - арест за два месеца без право на парична гаранция.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес