Прокурори от Германия обявиха за продажба луксозен имот на Ружа Игнатова

2653
Прокурори от Германия обявиха за продажба луксозен имот на Ружа Игнатова
Снимка: личен профил Facebook

Когато луксозният лондонски мезонет, купен от "изчезналата криптокралица" Ружа Игнатова, отново се появи на пазара преди седмици, се твърдеше, че българката е организирала продажбата от сенките.

Щом имотът ѝ на стойност 12,5 млн. паунда беше обявен за продн, новите правила за прозрачност в Обединеното кралство означаваха, че Игнатова е публично разкрита и като собственик. Само че основателката на фалшивата криптовалута OneCoin изчезна безследно преди пет години и в момента се намира в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани лица.

Times: Най-търсената от ФБР криптокралица Ружа Игнатова претендира за апартамент в Лондон

Ружа Игнатова - най-търсената от ФБР криптокралица, претендира за апартамент в Лондон, съобщава вестник Times. Тя е един от най-търсен...

42-годишната Игнатова изчезна на 25 октомври 2017 г., след като бе получен сигнал за полицейско разследване срещу нея и фирмата ѝ в София. OneCoin, създадена през 2014 г., е една от най-големите известни пирамидни схеми, като ФБР оценява измамата на 4 млрд. долара. Само в Обединеното кралство, по оценки на BBC, инвеститорите са загубили повече от 100 млн. паунда.

По-рано медията разкри как Игнатова тайно е купила пентхауса с четири спални, за който се твърди, че някога е бил пълен със скъпи произведения на изкуството и дизайнерски дрехи, след като финансовите регулатори в поне една европейска държава вече бяха издали предупреждение за нейната фалшива криптовалута.

Сега обаче стана ясно, че нито полицията в Обединеното кралство, нито самата Игнатова стои зад продажбата на жилището в Кенсингтън. Вместо това то е било пуснато за продажба от прокурори от северозападния германски град Билефелд, разкрива BBC.

Билефелд е дом на специалисти по икономически престъпления, които ръководят европейските усилия за преследване на Игнатова. С одобрението на прокуратурата в германския град лондонският мезонет на "криптокралицата" отново е пуснат на пазара този месец. Жилището е обект на съдебна заповед за запориране от съда в Гърнзи от 4 ноември 2021 г., ден след като BBC разкри как покупката е била прикрита чрез офшорна компания.

Преди Игнатова да бъде обявена за собственик на имота, формалният собственик беше компания от Гърнзи, регистрирана на адреса на Aquitaine Group Limited.

Близка до криптокралицата Ружа Игнатова пред Actualno: Целта ѝ не беше да измами света

На 25 октомври 2017 година самолет на Ryanair излита от летище София за гръцката столица Атина. На борда му е най-издирваната жена в св...

Прокурорите от Билефелд обвиниха и германския адвокат на Ружа Игнатова в пране на пари за това, че е превел 20 млн. евро, за да финансира покупката на имота и на втори апартамент в същата сграда. Мартин Брайденбах отрича обвинението. Процесът срещу него, заедно с още двама души, продължава.

Когато пентхаусът в Кенсингтън отново се появи на пазара, исканата цена беше 12,5 млн. паунда, което е с един милион по-малко от платената през 2016 г. цена. По-късно се разбра, че тя отново е била намалена до 11 млн. паунда, но вече апартаментът не беше обявен за продажба.

Съгласно новите правила за прозрачност, ако не бъде посочен крайният собственик на имот в Обединеното кралство, това може да попречи на продажбата му. Ако до 31 януари 2023 г. Игнатова не е била оповестена като собственик на мезонета, продажбата е нямало да бъде възможна. Новите законови изисквания сочат също така да се подаде информация за "обичайния адрес на пребиваване" на собственика. В случая на Игнатова от Companies House не потвърдждават дали са получили такъв адрес, но казват: "Работим в тясно сътрудничество с колегите от правоприлагащите органи".

Висшият прокурор Джералд Рубсъм се надява, че приходите от продажбата на лондонския пентхаус един ден ще могат да компенсират жертвите на измамата с OneCoin. "Първоначално се опитваме да избегнем връщането на парите към хората, които стоят зад измамата. Това е първата ни идея - да отнемем парите, спечелени от престъпление", каза той. "Все още не е ясно дали парите ще отидат при инвеститорите в OneCoin, трябва да изчакаме и да видим как ще се развият нещата".

Ревността помага на Ружа Игнатова да избяга на ФБР - засега (ВИДЕО)

На 01.07.2022 г. ФБР включва Ружа Игнатова в списъка на десетте най-издирвани бегълци в света. ФБР предлага награда от 100 000 долара з...

През 2019 г. полицията в Лондон прекрати разследването си за компанията на Игнатова, като заяви, че "не е в състояние да идентифицира никакви активи на OneCoin в Обединеното кралство".

Инспектор Пол Къртис заяви пред BBC: "Силите на реда са оказали съдействие на чуждестранни партньори в областта на правоприлагането във връзка с техните разследвания и ще продължат да го правят".

През декември 2022 г. съоснователят на OneCoin Себастиан Грийнууд се призна за виновен в Ню Йорк по обвинения в измама и пране на пари. Издирването на Ружа Игнатова обаче продължава, като ФБР предлага награда от 100 000 щатски долара за информация, която би довела до ареста ѝ.

ОЩЕ: ФБР подозира, че "криптокралицата" Ружа Игнатова си е направила пластична операция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа