Протест и бой с полицията в Барселона заради ареста на Пучдемон (ВИДЕО)

2983
Протест и бой с полицията в Барселона заради ареста на Пучдемон (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди каталунци излязоха по улиците на Барселона, заявявайки, че арестуването на бившия премиер на областта Карлес Пучдемон в Германия няма да спре похода им към независимост. Най-разгорещените се сбиха и с полицията.

Докато едно шествие преминаваше спокойно под традиционните знамена за независимост, тонът се покачи сред демонстрантите, свикани от радикалните Комитети за отбрана на републиката (CDR) - групира, която се застъпва за незабавно скъсване с Испания. Близо до полицейско управление някои от тях хвърляха кошчета за боклук по каталунската полиция (Mossos d'Esquadra), която отблъсна тълпата с палки и дори стреля във въздуха, пише БГНЕС.

Германските власти задържаха Пучдемон

Германските власти задържаха бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон при преминаване на границата. Това съобщи адвокатът на политика ...

Пред представителството на Европейската комисия те викаха "Тази Европа е срам". Въпреки усилията на Карлес Пучдемон, останал в Брюксел след неуспеха на каталунския опит за отделяне от Мадрид, никоя страна от Европейския съюз не подкрепи каузата за независимост на един от най-богатите региони на Испания.

Пред германското консулство протестиращите вдигнаха фотография на германския канцлер Ангела Меркел с нарисувани мустаци "а ла Хитлер".

Край на усмивките

Мнозина протестиращи викаха "Край на усмивките", докато лидерите на борбата за независимост отдавна говорят за "революция на усмивките". Но лидери като Елза Артади, депутат от кръга на Карлес Пучдемон, призоваха за спокойствие.

Протестът в Барселона завърши с над 20 ранени (ВИДЕО)

Над 20 души бяха ранени при протеста в Барселона вчера вечерта (23 март), предизвикан от решението на испанския Върховен съд да издаде ...

"Те няма да спрат нищо с арестите, напротив", каза Йоланда Салерас, 37-годишна с професия физиотерапевт. "Те искат да ни погребат, но всеки път, когато ударят, идват четирима нови борци за независимост. Те искат да ни обезглавят, но ние сме два милиона".

За нея времето на демонстрациите е минало. "Нуждаем се от нещо по-радикално", каза тя. "Бих парализирала страната, обща стачка няколко дни, за да освободят всички".

Според каталунското радио членовете на CDR са блокирали пътищата, причинявайки задръствания, както направиха по време на двете стачки, предизвикани в Каталуния след полицейското насилие, което беляза референдума за самоопределение, който не беше признат за легитимен.

Освен Карлес Пучдемон, арестуван в неделя (25 март) в Германия по европейска заповед за арест, деветима лидери на движенията за независимост продължават да са в ареста в Испания заради ролята им в опита за отделяне на Каталуния миналата есен. Те очакват процес в съда. Петима други останаха в изгнание, докато Пучдемон ще трябва да застане днес, 26 март, пред германски съдия, който ще реши дали бившият каталунски премиер да бъде предаден на испанския съд.

"Надявам се, че няма да го екстрадират, но не съм голяма оптимистка", каза 60-годишната преподавателка Роза Вела.

Испания издаде международна заповед за арест на Пучдемон и още петима негови съратници

Върховният съд на Испания издаде международна заповед за арест на избягалия в Белгия бивш каталунски лидер Карлес Пучдемон и няколко не...

"Да не се поздравяват с победа, това не е край на независимостта, ръцете далеч от нея", възкликна Джудит Карапена, 22-годишна студентка по архитектура. "Народът води борбата за независимост и не могат да ни вкарат всички в затвора. Ще дойдат и други Пучдемон".

"Ще продължим да се съпротивляваме и да се борим за свободата", каза Хулио Валмитжана, 64-годишен пенсионер. "По-рано бях за конфронтация, но разбрах, че това не е най-добрият начин“, казва той. „Остава ни само да вършим нещата мирно. Проблемът е, че добрите никога не печелят, но ние ще бъдем първите, които ще го направят".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа