Проучване: Сифилисът се завръща в световен мащаб

6824
Проучване: Сифилисът се завръща в световен мащаб
Снимка: iStock/Guliver

Сифилисът вероятно ще е тема на следващата глобална пандемия, сочи мащабно изследване, публикувано в Nature Microbiology. Предаването на заразната болест е в своя пик в последните 20 години.

Изследователи от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM), Wellcome Sanger Institute, Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство и техните сътрудници са направили своеобразна карта на световните огнища на болестта. Идентични проби от сифилис са открити в хора от 14 държави, заразени с два щама на сифилис - SS14 и Nichols.

Сифилисът е една от най-честите полово предавани инфекции в световен мащаб, с приблизително шест милиона новозаразени всяка година. Причинен от бактерията Treponema pallidum, болестта е лесно лечима, въпреки че симптомите могат да останат скрити, преди човек за разбере, че е заразен. Болестта може и изобщо да не прояви никакви симптоми. Ако не се лекува, сифилисът може да причини сериозни дългосрочни здравословни проблеми.

Заразата със сифилис по време на бременност може да се предаде на бебето, като в световен мащаб това е втората причина за смъртност при бебетата. Сифилисът се предотвратява чрез скрининг по време на бременността, като заразата е по-често срещана в страни без такива програми за скрининг.

Езикът разкрива безброй болести - от алергии до сифилис

Симптомите на едно заболяване се проявяват по различни начини, но това, което вероятно не знаете, е, че можете да видите първите призна...

За проучването си изследователите са координирали събирането на 726 проби от сифилис от жители на 23 страни. Това включва САЩ, Западна Европа, както и страни от Централна Азия, Австралия и Африка. Пробите на заразените са били секвенирани в Института Сангер, пише БГНЕС.

Според д-р Матю Бийл, автор на изследването в Института, обяснява, че доминиращите линии на сифилис, заразяващи пациенти преди 1983 г., не са същите като тези днес. „Нашият анализ показва, че в края на 90-те години на миналия век е настъпила промяна в заразяването, най-вероятно в резултат на кризата с ХИВ/СПИН. Тревожното от гледна точка на общественото здраве е, че наличието на почти идентични проби в много страни предполага, че болестта се предава редовно в международен план. Сифилисът се завръща и е глобален."

Заболеваемостта от сифилис намалява през 80-те и 90-те години на миналия век, отчасти поради по-безопасните сексуални практики след епидемията от ХИВ/СПИН. Но през последните десетилетия сифилисът отново се е увеличил, като в някои страни увеличението е с над 300% в някои страни от 2010 г. насам. Сифилисът засяга непропорционално мъже, които правят секс с мъже в някои страни – например 90% от случаите на сифилис в Обединеното кралство през 2017 г. са били сред хора с хомосексуални наклонности.

Д-р Хелън Файфър, старши експерт от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, съобщава, че тенденцията е твърде тревожна. „Взривът от случаи на сифилис през последните десетилетия е изключително тревожен. Това е полово предавана инфекция, която лесно може да остане неоткрита. Увеличаването на сифилиса сред хетеросексуалните също е тревожно поради риска от вроден сифилис при децата. Всеки, който прави секс с нови или случайни партньори, трябва да използва презерватив и да се тества - вирусът може да доведе до сериозни последици за здравето на хората и здравето на техните настоящи или бъдещи сексуални партньори."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com