Пучдемон не посмя да декларира едностранна независимост, поиска диалог

5037
Пучдемон не посмя да декларира едностранна независимост, поиска диалог
Снимка: Getty Images/Guliver

Каталунците искат независима република. Предлагаме на каталунският парламент да започнем диалог в тази насока. Трябва да вървим стъпка по стъпка в тази посока. Затова предлагам да отложим обявяването на декларацията за независимост с няколко седмици - за да има вътрешен и международен диалог. Това заяви каталунският премиер Карлес Пучдемон в дългоочакваната си реч пред парламента на Каталуния.

Пучдемон отложи речта си с час, може да бъде арестуван

Каталунският премиер Карлес Пучдемон отложи речта си пред каталунския парламент, с която се очаква евентуално да обяви отцепването на о...

Речта на Пучдемон в резюме

Тук съм, защото искам да анализирам ситуацията след референдума от 1 октомври и да обясня последствията от този плебисцит. Наясно съм, че днес съм тук – пред Каталуния и света, за да обясня какво се случва в този исторически момент. Това не е само вътрешен конфликт – Испания опита да ни накара да изглеждаме незначителни, но това е европейски, не вътрешен въпрос. Искам да се обърна към каталунците – тези, които гласуваха на референдума и тези, които излязоха на улиците – с искания "за" и "против" отделянето ни от Испания. Ние сме един народ, но, разбира се, няма как да сме на едно мнение и следва да уважаваме тези, които имат различно мнение. Взех под внимание мнението на много хора, които дойдоха при мен и изложиха позицията си. Поисках мнението на много хора и това не е мое решение – това е последствие от референдума.

Гласувахме на референдум в екстремни условия. За пръв път в европейската демокрация това беше ден на насилие – полицията атакува мирните хора, дошли да гласуват. Над 800 души бяха ранени. Светът видя насилието, което ни предложи испанското правителство. Този акт беше направен, за да сплаши хората да не гласуват, но това не беше успешен ход. Не знаем колко хора опитаха да гласуват, но не успяха, защото училищата бяха затворени – предполагаме, че половин милион. Арестуваха и представители на каталунското правителство, но това не ни спря. Въпреки всичките им усилия да спрат този референдум, ние го направихме. Искам да благодаря на всички тези хора, които направиха този исторически момент възможен. Искам да изкажа своята солидарност към тези, които бяха ранени. Уверен съм, че има много хора, които се страхуват какво ще се случи – искам да ги успокоя, че каталунското правителство ще спазва демокрацията, че ще се вслушва в различното мнение и ще го уважава. Много бизнес компании вече започнаха да местят офисите си от Каталуния, но това няма истински ефект върху икономиката ни.

От смъртта на Франко Каталуния е икономическият модел на Испания. Ние модернизирахме Испания и помогнахме за налагането на демокрацията. През 2005 година 88% от каталунския парламент, следвайки разпоредбите на испанската конституция, одобриха нов автономен статут за Каталуния. След това, през 2006 година Испания одобри текст, много различен от този, който беше изпратен за одобрение – само 47% от първоначалния вариант. През 2010 година, трибунал (бел. ред. – Испанският конституционен съд), избран от големите испански политически партии, ограничиха много от автономията ни, въпреки че следвахме законовите норми. Това е сегашният закон, даващ ни сегашното състояние на автономия, с който не сме съгласни и се опитахме по всички законови начини да променим положението. От тогава испанското правителство не реагира и отприщи насилие.

Желанието на каталунците е Каталуния да стане държава, за да оцелее и запази ценностите си. Референдумът от 1 октомври доказа това. Всички се съгласихме, че решението трябва да бъде взето от каталунския народ. 82% от каталунците поискаха да има референдум. 18 пъти опитахме да говорим с испанското правителство, да проведем референдум, както направи Шотландия. Всеки път чухме "не". Имаше арести на хора, само защото се събраха да говорят за референдума.

Каталуния е готова да изслуша предложенията на Испания

Каталуния е готова да изслуша алтернативните предложения на централната власт в Испания относно проведения на 1 октомври референдум з...

Чухме речта на краля след референдума и тя не отрази случилото се в Каталуния. Моля, направете усилие да ни разберете. Не сме луди, не се борим срещу демокрацията – искахме да гласуваме, бяхме отворени за диалог, да има референдум по законен начин. Но „да” спечели в този референдум, въпреки че се борихме срещу това насилие. Трябва да следвам само гласът на каталунския народ – гласовете на плебисцита за "да" бяха повече.

Каталунците искат независима република. Затова предлагаме на каталунският парламент да започнем диалог в тази насока. Трябва да вървим стъпка в тази насока. Международната общност поиска от нас диалог, нобелови лауреати поискаха от нас диалог, редица европейски лидери поискаха диалог. Затова ще го започнем – моля испанското правителство да ни чуе, както и да чуе много европейци, не само нас. И моля бизнесът, който се страхува, да размисли.

Опозиционен удар

Веднага след речта на Пучдемон, той беше разкритикуван жестоко от "Куидаданос" (Ciudadanos). Партията е твърдо против отделяне на Каталуния, като нейният регионален лидер обвини Пучдемон в едностранчивост и желание да слуша само една част от каталунците, не всички, както и да не зачита мнението на всички извън Каталуния, включително на европейските лидери, на които се позова. Вие се страхувате от предстоящите избори и с право, казаха от "Куидаданос".

Преди развръзката

Три военни испански кораба пристигнаха в Барселона

Часове преди очакваната с огромно нетърпение реч на каталунския премиер Карлес Пучдемон, три военни испански кораба пристигат в пристан...

Началото на обръщението се забави, защото по информация на Euronews Пучдемон е имал среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер преди да говори пред парламента на Каталуния. Имаше и слух, че на каталунските депутати не им е харесало това, което каталунският премиер е подготвил като реч за политическото състояние на испанската автономна провинция. Впоследствие стана ясно, че Пучдемон поиска отлагане на сесията с "поне един час".

Часове преди речта на каталунския парламент Испания се подготви да го арестува, ако в речта си заговори за декларация за независимост. За целта бяха изпратени специални подразделения на испанската полиция, включително командоси, които да арестуват моментално Пучдемон в случай на нужда. Припомняме, че според испанските закони каталунският премиер може да влезе в затвора за до 15 години, ако обяви едностранна независимост на Каталуния.

Също часове преди съдбоносната реч хиляди хора се събраха пред сградата на каталунския парламент. На място беше разположена изключително много полиция – по информация от два независими източника, за да предотврати каквато и да е възможна съпротива в случай на арест на Пучдемон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа