Пучдемон се готви за завръщане: Ето какво се случи със Закона за амнистия

1639
Пучдемон се готви за завръщане: Ето какво се случи със Закона за амнистия
Снимка: Getty Images/Guliver

Испанските депутати одобриха Закон за амнистия на каталунските сепаратисти. Техният лидер Карлес Пучдемон вече обмисля завръщането си след години самоналожено изгнание, за да избегне съдебно преследване заради опита за независимост през 2017г., предава АФП, цитирано от БГНЕС. Още: Пучдемон е арестуван в Италия, ще бъде ли екстрадиран в Испания?

Депутатите от долната камара на парламента гласуват със 178 гласа "за" срещу 172 "против", като целта на законопроекта е да се сложи точка на дългогодишните усилия за преследване на участниците в проваления опит за отделяне, който предизвика най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия. 

Това се случва 6 седмици след като по-ранна версия на законопроекта беше отхвърлена от законодателите. Още: Удар за Педро Санчес: Отхвърлиха закона за амнистия на каталунските сепаратисти Изготвен от управляващите социалисти и две каталунски сепаратистки партии, текстът е най-противоречивият законодателен акт, който парламентът е гласувал, откакто Санчес идва на власт през 2018г., като разделя дори собствените си избиратели. Приемането на амнистията е ключов момент за министър-председателя Педро Санчес, тъй като това беше искане на сепаратистките партии в замяна на парламентарната им подкрепа, която да му позволи да изкара нов мандат.

Санчес приветства Закона

В съобщение в X, Санчес приветства одобрението на амнистията като "смела и необходима стъпка", която открива "нова ера на съжителство и просперитет в Каталуния".

Предстои текстът ще бъде внесен в Сената, който се контролира от дясната опозиционна Народна партия (НП), която е категорично против мярката и се закани да направи всичко възможно, за да забави приемането ѝ, преди да я върне за окончателно одобрение в долната камара на Конгреса.

Феликс Боланос, министърът на правосъдието: Законът за амнистията ще засегне около 400 души

В разговор с репортери в Европейския парламент, Пучдемон изрази надежда, че Законът ще влезе в сила "до края на май", като заяви, че се надява да се върне в Испания през седмиците, които следват окончателното приемане на законопроекта в сила. Като каталунски лидер по онова време той оглави искането за независимост през 2017г., като избяга в Брюксел, за да избегне съдебно преследване. Деветима от неговите колеги сепаратисти, които останаха в Испания, бяха съдени и хвърлени в затвора. Преди 3 години правителството ги помилва.

В навечерието на парламентарните избори през юли Санчес беше заявил, че е против каквото и да е предложение за амнистия, но електоралните изчисления наложиха промяна в подхода му, след като вотът доведе до гласуване в парламента. За да си осигури нов мандат, Санчес беше принуден да потърси подкрепата на двете сепаратистки партии - твърдолинейната JxCat на Пучдемон и по-умерената ѝ съперничка ERC.

В замяна на това JxCat поиска закон за амнистията. Лидерът на ERC Ориол Жункерас, който беше един от лишените от свобода и впоследствие помилван, изрази задоволство от резултата от гласуването. "Винаги сме искали справедливостта да възтържествува възможно най-скоро и за мен ще бъде удоволствие да се срещна отново с всички наши другари в изгнание", каза той пред испанската обществена телевизия TVE.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com