Пучдемон ще даде пресконференция в Брюксел

1595
Пучдемон ще даде пресконференция в Брюксел
Снимка: Getty Images/Guliver

Отстраненият от власт каталунски лидер Карлес Пучдемон ще даде пресконференция от Брюксел, където пристигна в понеделник

Очаква се събитието да започне в 13.30 часа местно време.

Пучдемон се срещна с адвоката си в Белгия, нямал забрана за предвижване

За момента не е предвидено ограничаване на свободата на предвижване на Карлес Пучдемон, който бе свален от поста премиер на каталунскот...

По-рано днес испанските власти закриха официалния сайт на отстранения от длъжност лидер на каталунското правителство Пучдемон и портала, свързан с останалите вече бивши членове на регионалното правителство, съобщи испанският в. „А Бе Се”.

В петък регионалният парламент в Каталуния одобри едностранно обявяване на независимост от Испания. След това испанският сенат гласува с голямо мнозинство за активиране на член 155 от конституцията на кралството за ограничаване на самоуправлението на Каталуния.

След гласуването в Мадрид испанският премиер Мариано Рахой заяви, че е взето решение за отстраняване на лидера на Каталуния Карлес Пучдемон и членовете на правителството в Барселона. Освен това, Рахой разпусна парламента на Каталуния и свика предсрочни избори в областта на 21 декември.

В Белгия Пучдемон се е срещнал с адвоката Пол Бекар, който преди е представлявал интересите на членове на баската сепаратистка организация ЕТА, съобщи в. „Вангуардия“, позовавайки се на самия адвокат.

Пучдемон е напуснал Испания

Каталунският лидер Карлес Пучдемон е напуснал Испания и в момента пътува към Брюксел, предаде The Independent. Според данни на испанск...

„Да, аз съм адвокат на Пучдемон, ако му потрябва правна защита, ще го представлявам“, каза юристът. Той не изключи възможността Пучдемон да поиска убежище, но не се ангажира с прогноза дали това ще стане и какъв би бил евентуалният резултат.

Бекар подчерта, че в Белгия решение по такива въпроси се взема не от правителството, а от независим орган – генералният комисар по въпросите за предоставяне на убежище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа