Путин пак показа: Трябва да бъде бит здраво, за да има мир (ВИДЕО)

9319
Путин пак показа: Трябва да бъде бит здраво, за да има мир (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Ако Запада не беше толкова предпазлив за войната в Украйна, ако не преценяваше и оценяваше отново и отново всяка своя стъпка, преди да я направи, нещата можеше да са много различни. Това заяви чешкият президент Петър Павел в интервю за ARD. Той визира специално бавните доставки на оръжие и трудните, времеемки решения какво оръжие да бъде дадено на Украйна.

"Не бих казал, че Запада е загубил надежда, но дотук беше много предпазлив в подкрепата си за Украйна. От самото начало той се стремеше да предотврати ескалацията на конфликта. Всеки нов етап на помощ беше обсъждан дълго време, преди да бъде реализиран - ако бяхме съкратили този период на обсъждане и оценка на риска, Украйна щеше да получи помощ няколко месеца или може би дори години по-рано и ситуацията можеше да бъде различна", каза Павел.

Думите му звучат изключително силно на фона на поредната порция послания от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин за Деня на победата. Путин отново внуши – Русия е непобедима, независимо от увеличаващата се кървава цена в Украйна. Репортажът на кореспондента на BBC в Русия Стив Розенберг добре показва цялостната визия на Путин и че за да отстъпи, той трябва да бъде притиснат далеч повече. В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) също основният акцент са посланията на Путин за Деня на победата – заклеймяване на Запада като основен враг на Русия и че "нацизмът" се възражда заради Запада чрез Украйна както в средата на XX век се случило с Нацистка Германия, а СССР спасил човечеството, както Руската федерация под негово управление сега правела:

Доста интересен акцент във всички вчерашни изяви на Путин, който ISW отбелязва – признание пред действащи руски военни, че на руснаците им е много трудно в Украйна заради западната военна помощ и че руските войници се справят по-трудно заради способностите на украинската армия в сферата на дроновете. Но в крайна сметка се справяме, настоя руският диктатор и показа, че всичките му публични изказвания ги прави единствено за затвърждаване на имиджа на идеологията си.

ОЩЕ: Моментът за Русия в Украйна настъпи: Сега, защото танковете и БТР-ите намаляват ударно (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Сериозно намаление на интензивността на боевете беше отчетено от украинския генщаб на дневна база. Съгласно сутрешната сводка на щаба, за изминалото денонощие по целия фронт в Украйна е имало 95 бойни сблъсъка. За сравнение, предишните 24 часа бяха 146. Британското министерство на отбраната обаче извади статистика, според която през април 2024 година руските атаки са се увеличили със 17% спрямо март, а 75% от тях са насочени към Часов Яр, на запад от Авдеевка и в Новопавловското направление. За 9 май най-горещото направление остава това на запад от Авдеевка (Покровското направление) – 28 отбити руски пехотни атаки. На второ място е Бахмутското направление, където непосредствената руска цел е Часов Яр – 21 отбити руски пехотни атаки. На трето място е Ореховското направление (западната част на Запорожка област: Работино и Старомайорско, което е на 9 километра южно от Велика Новоселка и югозападно от Угледар, т.нар. участък "Времеевски") – 19 отбити руски пехотни атаки и явно приближаване на руски части на нови позиции около Старомайорско. В Купянското направление има 13 спрени руски пехотни атаки според украинските данни. Доскоро много горещото Новопавловско направление (на запад от Маринка: Красногоровка, Григоровка и Константиновка; на югозапад от Угледар: Урожайно, на 9 километра от Велика Новоселка – то е точно до Старомайорско и всъщност там има по-висок терен, който подсигурява целия район) е по-спокойно – само 7 отбити руски пехотни атаки за денонощието, но и данни за нов руски напредък в източната част на Красногоровка (КАРТА). Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, пише именно за очевидното – руските сили от юг и от изток, биещи се за Красногоровка, се опитват да се съединят и по този начин да решат най-после тази битка.

(КАРТА) Вече има данни за Покровското направление, че руската армия е стигнала до центъра на Уманско – там е издигнато знаме на СССР (СНИМКИ). Един от популярните руски източници в Телеграм публикува и ВИДЕО, 18+, показващо отстъпление на украински войници и руски обстрел, който ги избива. Изрично обаче "Рибар" посочва, че не е сигурно дали руснаците са превзели цялото село: "Южно от път C051801 има укрепена зона с дължина около два километра. Като се има предвид конфигурацията на фронтовата линия, без да бъде превзета овладяването на Уманско ще е доста трудна задача".

На юг от Уманско, в района на Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка), при Нетайлово има по-малко украински войници, твърди "Рибар". Боевете обаче са жестоки и Нетайлово още не е в руски ръце:

В северната част на фронтовата линия в Покровското направление засега няма особена промяна – непосредствената руска цел тук е Новоалександровка, за да има плацдарм от юг към град Константиновка и Часов Яр. Боеве има и при Новобахмутовка, и при Соловиево т.е. от юг и от запад на Новоалександровка:

Относно Часов Яр, украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, коментира в нов анализ, че руснаците с всички сили се мъчат да осигурят плацдарм за атака на града и от юг. За целта обаче трябва да овладеят района на Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут), което така и не могат да направят, както и да пробият линията Клещеевка – Андреевка (7-10 километра югозападно от Бахмут), което също не успяват да сторят досега. Показателно е, че в обзора на "Рибар" за Часов Яр пише точно това – руската армия се съсредоточава по фланговете, за да ги осигури. Ако все пак успеят, руснаците най-вероятно ще атакуват през източните предградия на Часов Яр – микрорайон "Канал" (217-та руска въздушнодесантна дивизия) и микрорайон "Нови" (331-ва руска въздушнодесантна дивизия), с подкрепата на 98-ма руска въздушнодесантна дивизия. Изрично Машовец нарежда 98-ма дивизия сред най-опасните за щурмови операции. Той добавя и друго – руснаците явно искат да преминат през село Ступочка и да стигнат на юг до град Константиновка. В момента има боеве в горския парк при Ступочка.

Същевременно украинският военен анализатор изрично казва, че за овладяване на цялата Донецка област за момента руснаците имат 113 000 – 114 000 войници с около 650 танка и под 2000 бронирани машини, които са разположени в три посоки. Първо, Северск – на запад от Соледар, северен фланг. Второ – Часов Яр и директно на запад към Краматорск, тук са около 42 000 – 43 000 руски войници с около 210-220 танка и вероятно под 800 бронирани машини. Трето – Курахово от юг, през Новопавловското направление. Според Машовец, засега основните руски усилия са съсредоточени във втората и третата посока – но той добавя и, че информацията за втори свален руски Су-25 тази седмица подсказва, че украинската армия вече е получила ново западно оръжие и идва още: Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск – Краматорск

(КАРТА) В Красногоровка, Новопавловското направление, руснаците вече са на улица "Чайковски", източната част на населеното място. Геолокализирани видеокадри от безмилостен украински обстрел по руски позиции в някои къщи там го доказват. Говорителят на украинското командване "Хортиця" лейтенант Назар Волошин повтори за пореден път, че в Красногоровка руснаците действат с малки щурмови групи, главно в източните покрайнини и че ситуацията засега е под украински контрол:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Само 10% от руската групировка при Харков е влязла в действие: Какво предстои

Идват ли нови протести на малцинствата в Русия? Нов проектозакон дава индикации

По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

Дуда сравни смъртта на Раиси с гибелта на президента Качински при Смоленск

Естонският премиер: Няколко държави вече са пратили военни инструктори в Украйна

След удар по руски кораб: Украйна може да има точни ракети ATACMS, с които да разруши Кримския мост

Чърчил и Чаплин едновременно: Точно 5 години откакто Зеленски е президент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа