Първа среща Джонсън-Фон дер Лайен за търговското споразумение

1686
Първа среща Джонсън-Фон дер Лайен за търговското споразумение
Снимка: iStock

За първи път британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като основната тема на преговорите ще бъде бъдещото търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС, се казва от кабинета на министър-председателя в изявление за РИА Новости.

Срещата ще се проведе днес следобед на „Даунинг Стрий“.

The Guardian: ЕС ще се забави с детайлите за Brexit, за да избегне сблъсък с Борис Джонсън

Преговорната позиция на ЕС относно бъдещите отношения няма да съдържа детайлни условия, за да се избегне ранен сблъсък с Борис Джонсън,...

„На първата среща лице в лице, откакто Фон дер Лайен встъпи в длъжност през декември, се очаква премиерът да подчертае значението на осигуряването на уверени и положителни бъдещи отношения (между Великобритания и ЕС) до декември 2020 г. Очаква се той да каже на Фон дер Лийен, че след три години чакане на Brexit, както британските, така и европейските граждани с право очакват своевременното приключване на преговорите по амбициозното споразумение за свободна търговия ", се казва в изявлението.

Както канцеларията посочва, „няма да има удължаване на периода на прилагане, който ще приключи през декември 2020 г.“ „Споразумението за излизане от ЕС ще въведе този параграф в британското законодателство“.

В част от срещата ще участват и министърът по Brexit Стивън Бъркли и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, се казва в документа.

Несъгласията по отношение на търговските преговори за Brexit вероятно ще възникнат в сряда в Лондон с британския премиер Борис Джонсън поради среща с президента на Европейската комисия, коментира от своя страна CNBC

Великобритания ще стане първата страна, която излиза от ЕС след 24 дни - на 31 януари. Това ще даде началото на преходен период, когато Лондон и Брюксел ще започнат нови преговори, които ще включват бъдещи търговски споразумения. Изглежда обаче, че двете страни не са съгласни с времевата рамка на тези разговори. 

Светът през 2019 г.: Идва ли краят на сагата Brexit?

Вече четвърта година Великобритания не е наясно със себе си и с Брюксел как да напусне Европейския съюз. През по-голямата част от после...

Джонсън настоява законодателството да принуди търговските преговори с Европейския съюз да приключат не по-късно от декември. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче заяви, че 11-месечния период за сключване на търговска сделка е „изключително предизвикателна“ времева рамка.

Говорител на "Даунинг стрийт" каза във вторник вечерта, че премиерът Борис Джонсън "се очаква да каже на президента Фон Дер Лийен, че след като изчака повече от три години да се сключи Brexit, както британските, така и гражданите на ЕС с право очакват преговори за амбициозно споразумение за свободна търговия ( ДМА), за да сключим навреме. “

„Няма да има удължаване на Периода за изпълнение, който ще приключи през декември 2020 г., както е посочено в Политическата декларация“, добави говорителят.

Междувременно наскоро назначеният ръководител на изпълнителната власт на ЕС заяви през декември, че е "много притеснен" за шансовете за момент на край на скалата в края на преходния период. Ако няма търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС, предприятията могат да се намерят да търгуват при условията на Световната търговска организация - което потенциално означава по-високи тарифи и бариери пред търговията.

„Срещата наистина е да се обсъди целостно оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз и да се надяваме на предстоящата година във всичките й измерения“, заяви в понеделник говорител на Европейската комисия. 

Фон дер Лайен: Драмата Brexit е горчив урок за популистите

Последиците от Brexit върху външната политика и политиката на сигурност в ЕС няма да бъдат толкова пагубни, колкото в други област...

Същият говорител добави, че възгледите на фон дер Лийен „са много ясни.“ „Сигурен съм, че тя ще обсъди с премиера как да се опита да преодолее тези предизвикателства и да гарантира, че можем да излезем с положително споразумение в края на година ", заяви говорителят на Комисията също в понеделник.

Анализаторите ще следят срещата в сряда, за да разберат кога може да започне тази следваща фаза на преговорите.

„Няма причина да се предполага, че Брюксел ще се откаже от строги изисквания, включително въпроси за минимално спазване на регулаторните норми и права за риболов. Следователно рискът без сделка остава много реален през 2020 -а“, заяви изследователската фирма Teneo в бележка в понеделник.

Някои политици предупредиха, че търговските преговори може да са по-сложни от преговорите за развод, за които стана ясно през 2017 г. до края на 2019 г. Освен нови търговски договорености, преговарящите ще трябва да постигнат споразумения за сигурност и обмен на данни; авиационни стандарти; доставки на електричество и регулиране на лекарства.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 януари.

ЕС може да поиска удължаване на преходния период след Brexit

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази "сериозна загриженост" дали след Brexit съюзът ще може да сключи тъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа