Работят на няколко места, а парите пак не стигат за нищо: Защо?

6294
Работят на няколко места, а парите пак не стигат за нищо: Защо?
Снимка: iStock

Сутрин разнасят вестници и пратки, следобед помагат в близкия магазин, а вечер разнасят храна и питиета в някой ресторант или бар. В Германия има 3,5 милиона души, които работят на повече от едно работно място. И броят им през последните 20 години е нараснал почти двойно, пише АРД.
Страна с ниски заплати

Дали и в Германия скоро няма да има условия като на американския трудов пазар, пита се Филип Шуман от Синдиката ver.di, обединяващ фирми от сектора на услугите. Според него Германия постепенно става страна на ниски заплати. Той дава и пример: „При почасова ставка от 12 евро и седмично работно време от 42 часа можеш да изкараш не повече от 2200 евро бруто месечно“. А това са само около 60% от средните доходи за Германия и те съвсем не стигат за издръжката на живота, поясняват от АРД.

Изчислиха колко години ще са ни нужни, за да станем милионери

Всички можем да станем милионери, просто е въпрос на време. Така може да се обобщи едно прелюбопитно изследване, което разглежда въпрос...

Само хората, които живеят с най-малко 80 на сто от средния за страната доход, могат да си позволят да не работят допълнително. За тази цел обаче почасовата ставка би трябвало да бъде вдигната на 17-18 евро, уточнява изданието.

Работа има достатъчно, парите са малко

По официални данни почти 17% от населението на Германия са засегнати от бедност, с тенденция към повишаване. Растящите цени превръщат все повече работещи хора в бедняци. От 1 октомври миналата година минималното заплащане беше вдигнато на 12 евро за час и мнозина се надяваха, че това ще повиши стандарта им на живот. Но инфлацията уби тези надежди.

АРД дава пример с едно 6-членно семейство от Вецлар: преди инфлацията да подгони цените нагоре, двамата родители са изкарвали достатъчно за издръжката на своето семейство: единият на пълен, а другият на непълен работен ден. Инфлацията обаче е отворила дупка от близо 700 евро в семейния бюджет, която от началото на тази година двамата запълват с допълнителна работа: съпругът е минал на 3-сменен режим на работа, по 6 дни в седмицата, а съпругата работи вече на три места за по няколко часа на ден, включително в събота и неделя.

Засегнати са всички слоеве

Пари като шума: Горски шефове с по-високи заплати от президент и премиер

Шефове на държавни горски предприятия в страната получават по-високи заплати от президента, премиера и председателя на Народното събран...

Не само хората от сектора на нископлатения труд са засегнати от този феномен. Диапазонът му е вече доста широк и засяга както хора с незавършено средно образование, така и висшисти, пише по-нататък АРД.

Изданието дава пример с 53-годишен висшист, следвал социално право и работил доскоро като съветник по жилищно финансиране. Повишаването на лихвите обаче убива бизнеса му и в момента е принуден да работи на три места едновременно.

Финансова сигурност, по-малко стрес и повече свободно време си пожелава мъжът, който работи по 14-15 часа на ден. Но в ситуация на постоянно растящи цени и ниски заплати желанията му едва ли ще се сбъднат, коментира АРД.

 

Източник: Дойче веле

Увеличение на заплатата се задава за 3 зодии през месец Май

Месец май е тук, и това може да представлява време за промени в нашия живот - включително и в нашата работа. За тези, които мечтаят за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа