Раждаемостта не е единственият фактор за пренаселването на Земята

7656
Раждаемостта не е единственият фактор за пренаселването на Земята
Снимка: Getty Images

Населението на Земята достигна 7,3 млрд. души през 2015 г. - нарастване с 2 млрд. от 1990 г. насам. Този ръст ще продължи, смятат експертите, достигайки 8,5 млрд. през 2030 г., 9,7 млрд. през 2050 г. и 11,2 млрд. през 2100 г.

По темата за населението обаче има нещо повече от безпрецедентни числа. Ръстът продължава да се забавя и тенденцията е устойчива, пише Гардиън.

Жените по света имат по-малко деца от когато и да било


"Броят на ражданията бележи ръст", заявява Джон Уилмът от Департамента по икономика и социални дейности на ООН. "Някои страни все още имат увеличаващи се нива на раждаемостта, но в света като цяло, не добавяме хора към населението заради ражданията, а заради това, че продължителността на живота е по-голяма", допълва той.

В почти всички страни има намаление на големината на семействата. 46% от населението на света живее в страни с ниски демографски нива, където жените раждат средно по-малко от 2,1 деца. Това включва всички страни в Европа и Северна Америка, плюс големи части от Азия и Латинска Америка.

8% от населението на Земята живее в държави с висока демография, където жените имат по 5 или повече деца. Страните с ниски доходи по правило имат най-висока раждаемост, като на първо място е Нигер със средно 7,6 деца на жена.

Повече от 40 държави обаче се очаква да преминат през намаляване на раждаемостта си в периода 2015 - 2050 г. Според статистика на ООН пък всички европейски страни са под нивата, нужни за "пълна заменяемост на населението в дългосрочен план".

Нивата на раждаемост падат, но нивата на смъртност падат по-бързо


Дори обаче световната демография да се снижи бързо до нивата на заменяемост, населението ще продължи да нараства още известно време.

От 1960 г. насам раждаемостта пада в държави с всякакви доходи, но това не се отразява на световният ръст на населението, защото нивата на смъртност падат дори още по-бързо, особено в по-бедните страни.

През 2015 г. световната продължителност на живота се повиши до 71,4 години - увеличение с 5 години в сравнание с 2000 г. Най-голям ръст отбеляза Африка, основно заради подобрения в сферата на детското здраве и достъпа до методи за превенция и лечение на ХИВ.

Повече от половината от световния ръст на населението до 2050 г. се очаква да бъде акумулиран именно в Африка. Според ООН има висока вероятност 33 африкански държави да утроят населението си. Въпреки това, има страни на континента, в които се забелязва сериозно забавяне на демографския растеж, което е сигнал, че Африка също може да се присъедини към континентите, в които нивата на раждаемост в бъдеще ще паднат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа