Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

17 април 2024, 23:10 часа • 1252 прочитания

Шведският парламент прие днес закон за понижаване от 18 на 16 години на възрастта, необходима за законна смяна на пола, предаде Асошиейтед прес. Младежите под 18 години все още ще се нуждаят от одобрението на настойник, лекар и Националния съвет по здравеопазване и социални грижи.

Още: Ватиканът: Операциите за смяна на пола застрашават "уникалното достойнство" на човека

Въпреки това вече няма да се изисква диагноза "полова дисфория", определяна от медицинските специалисти като несъответствие между биологичния пол и половото самоопределяне на дадения човек. В подкрепа на закона гласуваха 234 депутати, 94 гласуваха "против", а 21 не присъстваха. Дясноцентристката коалиция на министър-председателя на Швеция Улф Кристершон е разделена по въпроса, като Умерената коалиционна партия и "Либералите" до голяма степен подкрепят закона, докато християндемократите са против него.

Още: Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Популистката партия с крайнодесни корени "Шведски демократи", която подкрепя правителството в парламента, но не е част от него, също се противопостави. Наред с други страни, подобно законодателство вече има в Дания, Норвегия, Финландия и Испания, пише БТА.

Още: Със закон: Германия улеснява смяната на пола

Във Великобритания през 2022 г. шотландският парламент прие законопроект, който позволява на хората на възраст 16 или повече години да променят пола в документите за самоличност. Британското правителство наложи вето върху него - решение, което най-висшият градски съд на Шотландия потвърди през декември.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес