Развръзка в аферата Ватилийкс

11772
Развръзка в аферата Ватилийкс

Бившият иконом на папа Бенедикт XVI и друг служител на Ватикана трябва да бъдат изправени пред съда за кражба и предаване на поверителни документи на медиите, съобщи магистрат.

Паоло Габриеле, който беше арестуван през май по подозрение в кражба на тайни документи от офиса на папата и предаването им на журналисти, е обвинен в "тежка кражба", се казва в съобщението. Съдия Пиеро Бонет повдигна обвинение и срещу Клаудио Скарпетели, аналитик и програмист в Държавния секретариат на Ватикана, чието име не беше споменавано преди това. Той ще бъде съден за съучастничество.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви пред журналисти, че разследването на "широкия и сложен казус" все още не е приключило и ще продължи спрямо други хора, за които се смята, че са замесени. Габриеле може да бъде осъден на шест години затвор. Ватикана съобщи, че делото ще започне най-рано през октомври.

Ломбарди заяви, че Скарпелети е играл "маргинална роля" и не може наистина да бъде смятан за съучастник. 46-годишният иконом беше арестуван по време на разследване на изтекли в медиите частни документи на папата. Той беше държан 53 дни в килия във Ватикана, след което беше поставен под домашен арест през юли в очакване на решението на съдията.

Ватикана съобщи след ареста му, че е открила документи и копирна техника в дома на Габриеле. Разкритията шокираха сплотената общност в Светия престол и натъжиха 84-годишният германски папа. Икономът, който е баща на три деца, фотокопирал и предал на медиите поверителни имейли и писма, взети от бюрото на Георг Геншвайн, частен секретар на папата.

Адвокатите на Габриеле отрекоха съобщенията в медиите, че клиентът им е бил част от по-широка операция, целяща разклащането на йерархията във Ватикана. Има подозрения, че той е действал честно, но по-късно бил манипулиран в рамките на дългогодишните вражди в тайнствената администрация на Ватикана.

"Не смятаме, че сме свършили работата си...Разследването все още продължава и е насочено към други хора, които изглежда са замесени", заяви говорителят Ломбарди, цитиран от прокурора Никола Пикарди. Габриеле започнал работа за папата през 2006 г. и беше един от малцината избраници с достъп до частните покои на папа Бенедикт XVI.

Според законите на Ватикана папата може да упражни правото си на помилване във всеки един момент по време на разследването или процеса, но според религиозни наблюдатели, макар Бенедикт да може да даде духовно опрощение, той едва ли ще се намеси в правния процес.

Редактор: Георги Иванов

Според МВнР Никола Калудов е посланик във Ватикана

Никола Калудов все още е посланик на България във Ватикана, показва проверка на БГНЕС на сайта на МВнР. Калудов е един от дипломатите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа