Речта на Борис Джонсън пред украинския парламент: "Разкрихте историческата глупост на Путин" (ВИДЕО)

7250
Речта на Борис Джонсън пред украинския парламент: "Разкрихте историческата глупост на Путин" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

„Украйна ще победи! Украйна ще бъде свободна“ – с тези думи британският премиер Борис Джонсън предизвика овациите на членовете на украинската Върховна Рада (парламента), както и на президента Володимир Зеленски, който присъстваше в залата на 3 май.

„За мен е голяма чест да се обърна към вас в този решаващ момент от историята и приветствам смелостта, с която заседавате, въпреки варварското посегателство срещу вашите свободи. Ден след ден ракети и бомби продължават да падат върху невинните хора в Украйна“, обърна се британският министър-председател към украинските депутати.

Лондон дава още 358 млн. евро военна помощ на Украйна

Британският премиер Борис Джонсън ще обяви още 358 милиона евро военна помощ за Украйна. Джонсън ще произнесе реч чрез видеоконферентна...

„В южната и източната част на вашата прекрасна страна Путин продължава своята незаконна кампания за завземане и задържане на украинската земя. А войниците му вече не могат да се оправдават, че не знаят какво правят. Те извършват военни престъпления и зверствата им излизат наяве навсякъде, където са принудени да отстъпят - както видяхме в Буча, в Ирпен, при Хостомел и на много други места“, продължи речта си Джонсън.

Той заяви, че в Обединеното кралство ще направят всичко възможно, за да потърсят сметка за тези военни престъпления. „В този момент на несигурност, на продължаващ страх и съмнение, имам едно послание към вас днес: Украйна ще победи! Украйна ще бъде свободна“.

„Когато миналата година дойдоха при мен и казаха, че вече има неопровержими доказателства, че Путин планира инвазия и че можем да видим как неговите батальонни тактически групи - над 100 - се събират на границата, изпитах чувство на ужас, но и на недоумение. Тъй като бях в Киев при предишни посещения, стоях на Майдана и видях възпоменанията за онези, които бяха дали живота си, за да защитят Украйна от руската агресия, видях достатъчно за украинската свобода, за да знам, че Кремъл прави фундаментална грешка, ужасна грешка“, продължи силната си реч Джонсън.

„И казвах на всеки, когото познавах, на всеки, който би ме послушал, че Украйна ще се бори и Украйна ще бъде на правилната страна. Все пак имаше хора, които вярваха на кремълската пропаганда, че руската броня ще бъде като непреодолима сила, която минава като нож през масло, и че Киев ще падне до дни. Спомняте ли си, че го казваха? Звъняха на Володимир (б.а. - Зеленски) и му предлагаха безопасно излизане от страната, а той казваше - не, благодаря. Днес вие доказахте, че те напълно грешат - всички онези военни експерти, които казваха, че Украйна ще падне“.

Чеченците на Кадиров откраднаха трактори и комбайни от Украйна, но не можаха да ги подкарат

Чеченските бойци на Рамзан Кадиров са присвоили селскостопанска техника - трактори и комбайни от град Мелитопол в Украйна. Оборудването...

„Дори в частите на Украйна, които бяха временно превзети, вашето неукротимо население излизаше на протести ден след ден. Въпреки че войниците ви винаги са били по-малобройни – едно към три, както е сега - те се сражаваха с енергията и смелостта на лъвове. Вие ги победихте и ги отблъснахте от Киев. Вие развенчахте мита за непобедимия Путин и написахте една от най-славните глави във военната история и в живота на вашата страна“, заяви Борис Джонсън.

 

Британският премиер каза на украинските депутати, че войниците им са научили следващите поколения как най-важна е моралната сила на един народ, пожелал да бъде свободен.

„Затова вярвам, че Украйна ще победи. Като отблъснахте руската армия назад отвъд портите на Киев, вие не само извършихте най-големия военен подвиг на 21 век, а постигнахте нещо по-значимо - разкрихте историческата глупост на Путин, гигантската грешка, която може да допусне само един автократ“.

Путин подписа указ за ответни мерки срещу "неприятелските" страни

Руският президент Владимир Путин подписа указ за ответни икономически мерки срещу неприятелските действия на някои чужди държави, съоб...

„Защото когато един лидер управлява чрез страх, фалшифицира избори, затваря критици, запушва устата на медиите, когато властта му няма граници - тогава той прави катастрофални грешки. Когато един тиранин умишлено унищожава институциите, той може да изглежда силен и някои хора дори да му повярват, но всъщност посява семената на катастрофата за себе си и за страната си“, каза Джонсън по адрес на руския президент.

Британският премиер обяви, че правителството на Обединеното кралство предоставя нов пакет от помощи за Украйна на обща стойност 300 млн. паунда. В него са включени радари за локализиране на руската артилерия, тежки безпилотни самолети за снабдяване на силите на Киев и хиляди устройства за нощно виждане.

„Става дума за правото на украинците да се защитят от насилствената и убийствена агресия на Путин. За правото на Украйна на независимост и национално самоопределение срещу безумния империалистически реваншизъм на Путин. Става дума за свободата срещу потисничеството, за правилното срещу грешното, за доброто срещу злото. Затова Украйна трябва да победи. Когато виждаме героизма на украинския народ и смелостта на вашия лидер Володомир Зеленски - знаем, че Украйна ще победи“, завърши речта си Борис Джонсън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа