Резултатите от масовата ваксинация във Великобритания: Смъртността намалява

4882
Резултатите от масовата ваксинация във Великобритания: Смъртността намалява
Снимка: iStock

Броят на смъртните случаи, регистрирани през последните 24 часа сред хората, заразени с коронавирус във Великобритания, е само 33, предвид факта, че населението на страната е от около 60 000 000 души. Според данни на правителствения информационен уебсайт, това е най-ниското число от 4 октомври миналата година, съобщава БГНЕС.

Ден по-рано властите на кралството съобщават за 96 смъртни случая сред заразените. През последните седем дни страната регистрира средно по-малко от 100 смъртни случая на ден (с 37% по-малко в сравнение с предходния седемдневен период). Според британското министерство на здравеопазването във Великобритания са починали общо 126 000 заразени, което е най-високият показател в Европа. Според последните данни на Националната статистическа служба на Великобритания, която използва различен метод на изчисление, броят на смъртните случаи на 5 март надвишава 148 000.

Над 660 000 души ваксинирани срещу COVID-19 за ден във Великобритания, сред тях и Борис Джонсън (ВИДЕО)

Британският премиер Борис Джонсън получи днес първата си доза от "АстраЗенека". Той призова хората да последват примера му, като каза, ...

За 24 часа в страната са открити 5300 случая на коронавирусна инфекция. Средният процент през последните седем дни е малко по-висок - 5500 нови случая на ден. Това е с 4% по-малко от седмица по-рано. Този показател продължава да пада от януари, когато имаше по 50-60 000 нови случая на ден. От началото на пандемията във Великобритания близо 4,3 милиона души са дали положителен тест за коронавирус.

Изключително трудна епидемиологична ситуация започна да се оформя в кралството от декември миналата година поради разпространението на мутирал вариант на вируса, който според предварителните оценки на експертите може да бъде до 70% по-заразен и смъртността му може да бъде с 30% по-висока. От 4 януари в страната действа карантина, която започна да отслабва на 8 март, когато училищата възобновиха работата си в Англия. Ако скоростта на разпространение на инфекцията не започне да расте бързо отново, от 12 април в страната ще се отворят магазини, които не продават основни артикули, фризьорски и козметични салони и фитнес зали. Пъбовете, баровете и ресторантите ще могат да възобновят напълно работата си не по-рано от 17 май, а от 21 юни повечето от останалите ограничения може да бъдат премахнати.

В борбата срещу коронавируса властите придават ключово значение на кампанията за ваксинация, започнала на 8 декември 2020 г. Към 14 февруари 15 милиона души от особено уязвими групи от населението са получили първата доза от ваксината, което представлява 88% от всички смъртни случаи сред заразените. Още през юли всички възрастни жители на страната трябва да получат възможност да се ваксинират.

Към днешна дата почти 27,6 милиона души са получили първата доза от ваксината във Великобритания. Това са повече от 41% от населението на кралството и над половината от възрастните британци. Досега само 2,2 милиона души са били ваксинирани с втората доза, тъй като властите са решили да увеличат интервала между две инжекции до три месеца, за да имат време да ваксинират колкото се може повече хора в ранните етапи.

Moderna започва доставки на ваксина във Великобритания от април

Американската компания Moderna очаква да достави първите си ваксини срещу Covid-19 на Великобритания през април и е на път да изпълни з...

Сега в страната се ваксинира с ваксини от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, както и от британско-шведската компания AstraZeneca и Оксфордския университет. През април кралството трябва да получи първата голяма партида от лекарството от американската компания Moderna, която беше одобрена от британския регулатор в началото на януари.

Още: Над 12 000 са вече жертвите на COVID-19 у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа