RT обвини Франция в дискриминация

1352
RT обвини Франция в дискриминация
Снимка: Getty images/Guliver

Руската телевизионна компания RT обвини френското президентство в дискриминация, тъй като оттам отказали да акредитират журналисти, работещи в новия канал на френски език на руската медия.

В началото на януари президентът Еманюел Макрон обяви плановете си за закони, с които да бъде стопирано разпространяването на фалшиви новини в прикрита препратка към RT и държавната информационна агенция "Спутник", които той нарече разпространител на "измамна пропаганда" и "средства на влияние".

"Елисейсикят дворец отхвърли акредитацията на нашите журналисти два пъти в рамките на една седмица", каза редакторът на RT Маргарита Симонян на уебсайта на канала.

Google обяви война на руските сайтове "Спутник" и RT

Google ограничи достъпа до новините на руските медии "Спутник" и RT. Това каза изпълнителният директор на Alphabet Ерик Шмит, компаният...

Журналист от RT France, стартирал през декември, не бил допуснат на брифинга на говорителя в Елисейския дворец в понеделник, се казва в изявлението.

"Когато казах, че работя за RT, ми казаха, че не съм журналист и само журналисти са допуснати", каза RT репортерът, добавяйки, че е представил своята прес-карта.

От канала казаха, че са били отбити и в Рим на 10 февруари, когато „екипът на френския президент не разреши на RT да присъства на срещата на върха“ на лидерите на ЕС от южна Европа. “Искането за акредитация беше прието, но когато екипът ни пристигна в Италия, пресслужбата на Елисейския дворец спря да отговаря на позвъняванията на нашите журналисти“, каза Симонян. „Съветвам президента Макрон внимателно да прочете отново френската конституция.

В понеделник и руският външен министър Сергей Лавров критикува предложените от Макрон мерки срещу фалшивите новини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа