Румъния предлага на Швеция да забрани просията

28774
Румъния предлага на Швеция да забрани просията
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Румъния в Стокхолм съветва в мнение, поместено в местния печат, Швеция да забрани просията, за да откаже циганите да се заселват в порутени бараки на нейна територия, предаде БГНЕС.

Важно е уличната просия да не бъде насърчавана в Швеция, пише посланик Радута Матаче във в. "Дагенс Нюхетер".

В това отношение шведските общини имат възможността да забранят просията, ако други мерки за решаване на проблема се окажат безрезултатни, добавя тя.

Крайната бедност на ромите, пристигнали през последните години от Румъния, е все по-често обсъждан въпрос в Швеция, където в покрайнините на големите градове се появиха малки бидонвили. Схващането, че мнозинството просяци в Швеция са цигани, е широко разпространено сред населението.

Г-жа Матаче смята, че Румъния прави много, за да подобри съдбата на 600-те хиляди роми в страната и че шведите трябва да й помогнат.

Просията е забранена не само в Румъния, но и в някои други страни от Евросъюза като например Дания и Холандия. Разрешаването й в страни като Швеция не улеснява усилията на Румъния да постигне социална интеграция и по-добър достъп до работа за ромите, подчертава тя.

През януари шведският министър на интеграцията Ерик Уленхаг разкритикува Букурещ, заявявайки, че е "тревожно, че Румъния, например, не иска средства от Европейския съюз, за да подобри ситуацията на ромите".

Забраната на просията е в програмата на една-единствена партия - крайнодясната "Шведски демократи", които искат да я прилагат само по отношение на чужденците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа