Русия дава сигнали, че няма нищо против газът за "Посейдон" да минава през България

2451
Русия дава сигнали, че няма нищо против газът за "Посейдон" да минава през България
Снимка: БГНЕС

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия е готова да разгледа всякакви взаимноизгодни варианти за доставка на газ за Гърция и Италия, включително и през България.

„Мисля, че ние сме готови да разгледаме всякакви варианти, стига те да са взаимноизгодни и да осигуряват доставки, сигурност за европейските потребители“, каза той, отговаряйки на въпрос дали Русия разглежда възможността за доставка на газ в Гърция и Италия през България. Новак изтъкна, че Москва е заинтересувана да доставя газ в Югоизточна Европа.

Ципрас и Путин не се разбраха за нов "Южен поток" - засега

Подновяване на проекта "Южен поток" дори под нова форма засега няма да има. Това стана ясно след съвместната пресконференция на гръцкия...

Руският министър направи коментара във връзка с т.нар. проект "Посейдон", който е най-новата весия на "Южен поток" и "Турски поток". По отношение на "Посейдон" има предварителен меморандум за сътрудничество между "Газпром", италианската "Едисон" (Edison) и гръцката DEPA за "доставка на руски газ от Гърция към Италия през територията на трета страна". В меморандума обаче няма изрично написано името на "Посейдон".

Същевременно пред БГНЕС неназован високопоставен руски представител обяви, че Русия не се сърди на България за "Южен поток". България не можеше да направи друго, защото решението бе взето не от нея, а от Брюксел, от хора, които заемат постове, за които не са избирани, поясни дипломатическият представител, смята руснакът. Той добави, че руската страни желае да използва интерконекторните връзки на проектите ТАП и ТАНАП, за да бъде прокарано трасе за руски газ към Европа. Припомни, че вече са подписани и съответните меморандуми с Гърция и Италия. Въпросът е газът да стигне до Гърция, било през България, било дори през Турция, поясни събеседникът. Той не конкретизира има ли вече сигнали дали ЕС ще приеме или отхвърли новия руски проект, подчертавайки, че страната му очаква решението на Брюксел по въпроса.

Високопоставеният събеседник припомни, че след „Южен поток“ страната му предложи „Турски поток, макар че това съвпадна с времето, когато Турция не беше сформирала правителство след поредните избори. По думите му топката бе в турската страна, но тя така и не взе решението по предложението. Спирайки се на предложението за газовото трасе „Северен поток-2“, той припомни, че то не е руско, а е дошло от фирми от Германия и Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа