Русия кара украински деца чрез игра да ѝ дават данни за важни обекти, твърди Киев

1984
Русия кара украински деца чрез игра да ѝ дават данни за важни обекти, твърди Киев
Снимка: Getty Images

Русия е извършила шест вида сериозни нарушения срещу деца по време на войната в Украйна, изброени в Резолюция 1261 (1999) на Съвета за сигурност на ООН относно въоръжените конфликти.

Първият от тях е жестоко военно престъплениe - убийства и осакатяване на деца. От 24 февруари 2022 г. насам войниците на Владимир Путин са убили 453 украински деца, ранени са 877, написа в Twitter министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников.

Реалните цифри според него обаче са много по-високи. "Русия извършва военни престъпления и няма намерение да спре Трябва да помним това и да накажем злото", добави той и призова за трибунал, който да осъди отговорните за зверствата.

ОЩЕ: Нидерландия е готова да създаде специален трибунал за руските престъпления в Украйна

Другото сериозно нарушение на резолюцията на ООН е, че руснаците са се опитали да използват деца, за да им предоставят несъзнателно информация за местоположението на стратегически важни обекти чрез мобилна игра. "Това не е просто мръсен трик, това е военно престъпление", пише Резников.

Припомняме, че през май 2022 г. Съветът за сигурност на Украйна във Волинска област даде един такъв пример. СБУ регистрира опит за вербуване от страна на руските разузнавателни служби на трима ученици. На 9 май в Луцк правоохранителните органи обърнали внимание на трима тийнейджъри, които постоянно се мотаели в близост до едно от пътните заграждения. Учениците не могли да обяснят причината за пребиваването си там. Оперативните служители на Службата за сигурност проверили телефоните на децата и открили в тях множество кадри от военното летище в Луцк и ремонтната станция, както и кореспонденция с непознати. Те разпитвали учениците за ситуацията в региона, като се опитвали да намерят информация за местоположението на военните обекти, военната техника и въоръжение.

„Контраразузнаването своевременно обясни на седмокласниците опасността от подобна комуникация. Проведена бе и превантивна дискусия с родителите на децата“, съобщиха тогава украинските служби.

Те посъветваха учителите и родителите постоянно да обсъждат с децата въпросите на информационната сигурност в различни онлайн чатове, онлайн игри и социални мрежи: „Ако някой поиска от вас или от децата ви да изпратите снимка на даден район или на конкретен стратегически важен обект, или просто попита за състоянието на такъв обект, има голяма вероятност да иска да ви използва, за да навреди на Украйна и по-специално на вашия град“.

Резников обръща внимание и на трето жестоко нарушение на резолюцията на ООН за правата на децата по време на въоръжени конфликти - изнасилване и други форми на сексуално насилие.

"Десетки украински деца са се сблъскали с това цинично руско военно престъпление като преки жертви и/или свидетели. Невъобразимо е колко от тях все още не могат да говорят за болката си", написа министърът на отбраната на Украйна.

ОЩЕ: Светът през 2022 година: Военните престъпления на руската армия в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа