Русия нанесе по-сериозни щети на енергийната мрежа на Украйна сега, отколкото през зимата на 2022-23 г.

4113
Русия нанесе по-сериозни щети на енергийната мрежа на Украйна сега, отколкото през зимата на 2022-23 г.
Снимка: принтскрийн/ВЕЦ Днепър

Руските сили са използвали чисто нови ракети за мащабните атаки срещу Украйна през март, насочени предимно към енергийната инфраструктура. Това заяви Андрий Черняк, говорител на украинското военно разузнаване, в коментар за Financial Times, публикуван на 8 април.

Напоследък Москва засили ракетните и безпилотните си удари срещу критичната инфраструктура на Украйна, като предприе мащабни атаки срещу енергийни съоръжения в цялата страна - включително ВЕЦ "Днепър" и ТЕЦ-5 в Харков. Съобщава се, че през последния месец руските сили са изстреляли над 400 ракети и 600 дрона тип "Шахед".

Още: ТЕЦ-5 в Харков и ВЕЦ "Днепър": Ще минат години за възстановяване след руските ракети (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Прясно произведени ракети"

Русия е използвала дроновете като по-евтини оръжия за нанасяне на удари по други части на енергийната система - например трансформатори, каза Черняк. Той изчисли, че Москва разполага с достатъчно ракети, за да осъществи още една или две "големи атаки през следващите седмици".

"Очаквахме атаките в началото на зимата, но сега виждаме, че ракетите, които са използвали, са "прясно" произведени", каза той пред FT, цитиран от Kyiv Independent.

Украински официални лица заявиха пред изданието, че щетите върху енергийната инфраструктура, нанесени от Русия, са по-тежки, отколкото през зимата на 2022-2023 г., въпреки че са по-локализирани.

През март руските атаки са повредили или напълно унищожили 80% от топлинните генериращи мощности на ДТЕК, най-голямата частна енергийна компания в Украйна: Русия съсипа ТЕЦ-овете на най-големия частен оператор в Украйна: The Washington Post.

Максим Тимченко, който е главен изпълнителен директор на ДТЕК, заяви, че целта на компанията е да възстанови "колкото може повече до октомври".

Снимка: ВЕЦ "Днепър"

Кои централи порази Русия?

Между 22 и 29 март руските сили са атакували седем топлоелектрически централи. Според държавната енергийна компания руският удар на 22 март е унищожил топлоелектрическата централа "Змийв", която е сред най-големите в Харковска област.

Последните атаки са повредили и всички енергоблокове на Бурщинската топлоелектроцентрала в Ивано-Франковска област и на Ладижинската ТЕЦ във Виницка област, заяви изпълнителният директор на ДТЕК Дмитрий Сахарук.

Сред другите цели на Москва през март бяха Канивската ВЕЦ в Черкаска област, Днестърската ВЕЦ в Черновицка област и Запорожката ВЕЦ "Днепър".

Още: Украйна ще може да внася ток от ЕС при необходимост

Последните атаки

Нападенията на Русия през изминалото денонощие са нанесли щети на енергийната инфраструктура на Украйна в четири области, а от 8 април почти 400 населени места нямат ток, съобщи Министерството на енергетиката. Руски дронове са атакували високоволтова подстанция в Запорожка област, като са нанесли щети. Паднали отломки от свалена ракета са повредили и газово съоръжение в Днепропетровска област.

В Харковска област атаките са повредили въздушен електропровод, което е довело до загуба на електрозахранването на някои потребители в град Харков - втория по големина в Украйна. Съобщава се, че електропроводите са повредени и във Вознесенски район в Николаевска област, в резултат на което 14 населени места са останали без електрозахранване, съобщава губернаторът Виталий Ким.

В резултат на нападенията в Харковска област са въведени ограничения за домакинствата и промишлените потребители, а в Кривой Рог, родния град на Володимир Зеленски в Днепропетровска област - за промишлените потребители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа