Русия обяви взрива в Петербург за терористичен акт, жертвите вече са 10

1614
Русия обяви взрива в Петербург за терористичен акт, жертвите вече са 10
Снимка: Getty Images / Guliver

Руската Главна прокуратура официално обяви, че взривът в Станкт Петербург са терористичен акт. Това потвърди Александър Куренин, съобщава РИА Новости.

"Но що се отнася до нашата прокурорска проверка, тя ще обхване абсолютни всички аспекти. Разбира се, и служителите на транспортната прокуратура, надявам се, ще се включат. Всичко, което зависи от нас, ще го направим, за да изясним всички моменти, които са довели до извършването на този терористичен акт и за да не допускаме отново такива за в бъдеще", коментира прокурорът.

Информацията потвърди и консул Антон Марков в Санкт Петербург. „По информацията, която сме получили до момента, няма загинали или пострадали български граждани“, заяви той.

Руският следствен комитет разглежда взрива в метрото на Санкт Петербург като терористичен акт, но не се изключват и други версии. Това съобщи говорителят на комитета Светлана Петренко.

„Въпреки че е образувано наказателно дело по член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (за терористичен акт), следствието има намерение да провери и всички други възможни версии за този инцидент“, заяви тя.

В същото време стана ясно, че броят на жертвите се е увеличил.

Общо 10 души са загинали вследствие на взрива в метрото в Санкт Петербург. 7 са загинали на място, един – на път за болницата и двама в спешното отделение. Това заяви руският министър на здравеопазването Вероника Скворцова пред журналисти.

„По официална информация са пострадали 47 човека. Седем човека са починали на място, един човек е загинал при транспортирането към спешното“, заяви тя. От пострадалите 43 души се намират в болница, като двама от тях са загинали от раните си, допълни тя.

По информацията на Скворцова един от пострадалите е дете, а шестима души се намират в тежко състояние.

По-рано се появи противоречива информация за броя на загиналите, но се съобщаваше за около десетима загинали, предаде БГНЕС.

В същото време от пресслужбата на комитета по туризма в Санкт Петербург съобщават, че към този момент няма съобщения за пострадали граждани на чужди държави при експлозията. „Все още не можем да разберем кой е пострадал“, посочиха още от комитета.

Днес около 14:40 часа московско време взрив разтърси метрото в Санкт Петербург. Все още не е известно какво е причинило експлозията. Руският президент Владимир Путин съобщи, че властите разглеждат всички възможни варианти, включително и терористичен акт.

Градският транспорт и Uber возят безплатно в Санкт Петербург до края на деня

Огромни задръствания са се образували в Санкт Петербург, след като по-рано днес избухна взрив в метрото в града. Всички метростанции ос...

На кадри от видеокамери, излъчени по руските телевизии, се виждат вагони с нанесени тежки материални щети от взрива, както и ранени хора. След съобщенията за взрива от московското метро съобщиха, че са предприели допълнителни мерки за безопасност. С повишено внимание работи и летището в Санкт Петербург.

Заради инцидента администрацията в Санкт Петербург обяви тридневен траур от утре.

Освен първия взрив, от Националния антитерористичен комитет (НАК) потвърдиха, че на станция „Площадь Восстания“ е било открито и обезвредено самоделно взривно устройство. Това съобщи в ефира на телевизия „Россия 24“ ръководителят на информационния център към НАК Андрей Пържездомский.

„На станцията на метрото „Площадь Восстания“ в Санкт Петербург беше открито и бързо обезвредено самоделно взривно устройство“, заяви той.

По-рано беше съобщено, че цялата мрежа на метрото в града е блокирана и достъпът до нея е забранен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа