Русия обвини Киев в лъжа, иска международно разследване на трагедията в Одеса

15173
Русия обвини Киев в лъжа, иска международно разследване на трагедията в Одеса
Снимка: Getty Images

Украинските власти лъжат за това какво е причинило смъртта на десетки хора при подпалването на административна сграда в Одеса. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, предаде Интерфакс, цитирана от „Фокус”.  

Лавров каза, че Русия ще иска по случая да се проведе международно разследване под егидата на ООН и ОССЕ. Той обясни, че нужните писма вече са изпратени до ръководството на двете международни организации.

Лавров: Украйна си решава за членство в ЕС и НАТО, но Русия е против влизане на Киев в НАТО

Украйна сама ще реши дали иска да се присъедини към ЕС и НАТО, но позицията на Русия по въпроса е категорична - ние сме против. Това за...

По-конкретно първият дипломат на Русия спомена, че „преди трагедията в Одеса е имало около хиляда бойци, включително такива, които са заподозрени като чуждестранни наемници”. Според Лавров наемниците са получили пари от известни фигури в града.

Той припомни, че съществуват доказателства за това, че хората в Дома на синдикатите са загинали не от въглероден оксид, а „от отровни химически вещества и огнестрелни рани”.

По-рано властите в Одеса обявиха, че 31 души са загинали от дима и отделения газ при пожара, 10 - от падане от прозорците на сградата, а шестима са починали от огнестрелни рани. Смята се, че пожарът е запален от проруски активисти.

 

Пак стрелба в Славянск, няма данни за жертви

Изстрели от автомат са били чути днес в центъра на източния украински град Славянск, предаде РИА Новости. Няколко залпа са проехте...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа